MAJANDUSELU ⟩ Sõda on mõnikord ebavõrdsust vähendanud (1)

Erik Aru
, toimetaja
Copy
Näiteid, kus sõdimine suurendab vaid vaesust, ei pea kaugelt ajaloost otsima. Käsikäru lükkav mees mullu detsembris Kabulis.
Näiteid, kus sõdimine suurendab vaid vaesust, ei pea kaugelt ajaloost otsima. Käsikäru lükkav mees mullu detsembris Kabulis. Foto: Kabir/Xinhua via ZUMA Press/Scanpix

Hulk teadlasi on täheldanud asjaolu, et sõdadega kipub kaasnema majandusliku ebavõrdsuse vähenemine. Iseäranis märkimisväärne näib see olevat olnud pärast Teist maailmasõda. Sellele on pakutud mitmesuguseid põhjuseid.

Prantsuse majandusteadlane Thomas Piketty pakub oma kuulsas ja menukas, kuigi tõenäoliselt üpris vähe loetud teoses «Capital in the Twenty-first Century» («Kapital 21. sajandil», 2014) põhjuseks seda, et sõjas hävib kapital, näiteks tööstusrajatised ja -seadmed, muutes nii rikkad vaesemaks. Ameeriklased Kenneth Scheve ja David Stasavage põhjendavad raamatus «Taxing the Rich» («Rikaste maksustamine», 2016) seda sõjale järgneva tööjõu nõudluse kasvu, sotsiaalsete eelistuste, majandusliku regulatsiooni ja progressiivse maksustamisega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles