KESKKOND ⟩ Looduskaitsjad: maa «parandamise» vead vajavad parandamist

Copy
Kõdusoomets on soomets, kus turvas on kuivendamise tulemusena lagunema hakanud. Kuused kukuvad selises metsas sageli ümber koos juurega. Seda tüüpi metsa leidub isegi Järvselja «ürgmetsakvartalis» ja selle naabruses.
Kõdusoomets on soomets, kus turvas on kuivendamise tulemusena lagunema hakanud. Kuused kukuvad selises metsas sageli ümber koos juurega. Seda tüüpi metsa leidub isegi Järvselja «ürgmetsakvartalis» ja selle naabruses. Foto: Rein Kuresoo

Madalsoometsade ja liigirikkuse poolest väärtuslike madalsoode hoidmise suunalt ei tohiks enam kraavi keerata, kirjutavad looduskaitsjad Liis Kuresoo, Indrek Tammekänd ja Laura Uibopuu.

Maaparanduse statistiliste andmete 1993. aasta ülevaates kirjutati: «Märgime, et Eesti maaparandajate poolt kaevatud kraavide pikkus küünib korra ümber maakera ja kui aastakümnete jooksul rajatud drenaaž ühte rivvi asetada, ulatuks see Maalt Kuule.»

Eestis on kuivendatud ligikaudu 1 miljon hektarit ehk 10 000 ruutkilomeetrit maad, see on peaaegu neljandik Eesti pinnast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles