RAHVASTIKUPOLIITIKA Lea Danilson-Järg: üks laps ema, üks isa ja kaks lastetu eest (1)

Lea Danilson-Järg
, Fookuse rahvastikupoliitika toimetaja
Copy
Fookuse Rahvastikupoliitika toimetaja Lea Danilson-Järg.
Fookuse Rahvastikupoliitika toimetaja Lea Danilson-Järg. Foto: Eero Vabamägi

Eelmisel nädalal oli rahvastikurubriigi teemaks koroonapandeemia ja selle mõju sündimusele. Selgus, et Eesti on üks vähestest riikidest, kus kriis ja sellega kaasnev ebakindlus pole kaasa toonud sügavamat sündimuspõuda. Kuid kas rõõmustamiseks ikka piisab ainuüksi sellest, et meil pole asjad nii halvasti nagu paljudel teistel riikidel?

Tänapäeval on suured pered muutunud suhteliselt haruldaseks. Kui kolm ja neli last on umbes viiendikul naistest ja nende kaasadest, siis viis või rohkem last juba väga vähestel. Olgugi et lastetust esineb praegustes heaolu tingimustes ligi poole vähem kui vanasti, ei piisa sellest taastetaseme saavutamiseks. Kui vähemalt pooltesse lastega peredesse sünniks taas kolm-neli last, poleks rahva kestlikkuse üle põhjust muretseda.

Laulva revolutsiooni aastate moto «Üks laps ema eest, üks isa eest ja üks Eestile» vajaks praegusaja kontekstis täiendust. On paratamatu, et vähemalt kümnendik naistest ja veelgi suurem osa meestest lapsevanemaks neist endast vähe sõltuvatel põhjustel siiski ei saa. Seega ülejäänud, kel on olnud rohkem pereõnne, peaksid sihi senisest kõrgemale seadma. Uues sõnastuses võiks üleskutse kõlada hoopis nii: «Üks laps ema, üks isa ja kaks lastetu eest.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles