TERVISHOID Kirsti Akkermann: tähtis samm vaimse tervise hoidmisel

Kirsti Akkermann
, Tartu Ülikooli psühholoogia instituudi kliinilise psühholoogia dotsent, osakonna juhataja
Copy
Obsessiiv-kompulsiivse häirega kaasas käivad sundmõtted võiad olla seotud sümmeetriavajaduse, määrdumise, nakatumise, kahtlemise, agressiivsete või seksuaalsete kujutlustega.
Obsessiiv-kompulsiivse häirega kaasas käivad sundmõtted võiad olla seotud sümmeetriavajaduse, määrdumise, nakatumise, kahtlemise, agressiivsete või seksuaalsete kujutlustega. Foto: Andrii Popov/Panthermedia/Scanpix

Kutsetunnistusega kliinilisi psühholooge on Eestis 179, esmatasandi tervishoid vajaks neid juurde ligikaudu 130. kirjutab Tartu Ülikooli psühholoogia instituudi kliinilise psühholoogia osakonna juhataja Kirsti Akkermann.

Kui hakati ehitama tervisekeskusi, plaaniti sinna tööle võtta kas vaimse tervise õde või kliiniline psühholoog. Praegu neid mõne üksiku erandiga tervisekeskustest eriti ei leia, kuigi perearstid ise ootavad oma meeskonda vaimse tervise spetsialiste.

Teistes riikides on osatud kliinilise psühholoogi oskusi ka mujal ära kasutada, näiteks inimeste riskikäitumist hinnates ja käitumist kujundavaid harjumusi mõjutades. Kliinilised psühholoogid töötavad arenenud riikides välja riiklikke ennetusprogramme, olgu liikluses riskikäitumise või alkoholi-liigsöömise riskide vähendamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles