FAKTIKONTROLL Kas valitsuse 100 kriitikavaba päeva on traditsioon? (15)

Herman Kelomees
, arvamustoimetaja
Copy
Henn Põlluaas.
Henn Põlluaas. Foto: Sander Ilvest

Postimehe faktikontroll võtab luubi alla ühiskondlikus arutelus esitatavaid faktiväiteid, mille paikapidavus pole ilmselge.

VÄIDE

Riigikogu esimees Henn Põlluaas (EKRE) ütles enda uusaastatervituses: «Eestis on olnud traditsiooniks anda uuele koalitsioonile 100 kriitikavaba päeva. Seekord heast tavast kinni ei peetud.»

KONTROLL

Peaminister Jüri Ratas kurtis ka enda esimese valitsuse (2016-2019) puhul, et ta ei saanud lubatud päevi. «Ratas sõnas, et nii nagu uus valitsus ei saanud 100 kriitikavaba päeva, pole ka praegu tulemas rahulikku tööaega,» kirjutas Keskerakonna veeb 18. novembril.

Sellele eelneva, Taavi Rõivase teise valitsuse (2015-2016) puhul avaldas Õhtuleht loo pealkirjaga «MIS 100 KRIITIKAVABA PÄEVA! Kadri Simsoni avalik kiri peaministrile: mul on väga kahju, et te ei leidnud aega, arutamaks Eesti inimestele muret tekitaval teemal».

Taavi Rõivase esimese valitsusega (2014-2015) seoses ilmus Õhtulehes Kadri Simsoni arvamuslugu «Miks vahevalitsus ei saanud 100 kriitikavaba päeva?»

Sellele eelnenud Andrus Ansipi kolmanda valitsusega (2011-2014) seoses ilmus Postimehes riigiteadlase Leif Kalevi arvamuslugu «Uus valitsus ei saanudki 100 kriitikavaba päeva».

Traditsioon on miski, millest järjepidevalt kinni peetakse. Terve äsja möödunud kümnendi jooksul ei saanud 100 kriitikavaba päeva mitte ükski valitsus. Seega ei ole tegemist traditsiooniga, vaid millegagi, mida lihtsalt öeldakse.

HINNANG

Illustratsioon: Postimehe faktikontroll
Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles