Turvalisuse nähtamatu taustajõud kammib andmeid

Uku Särekanno
, riigi infosüsteemi ameti peadirektori asetäitja küberturvalisuse alal
Copy
Kuritegevus
Kuritegevus Foto: Pm

Raamatus «Factfulness» toob Hans Rosling välja, et inimene kipub instinktiivselt kõike nägema mustades toonides. Et arvude ja faktide järgi pole elu planeedil Maa olnud kunagi sedavõrd jõukas ning heal järjel kui tänapäeval. Raamatu autor väidab, et aju komme genereerida instinktiivselt kõige mustemaid stsenaariume on midagi sellist, mis käib ürgselt kaasas meie alalhoiuinstinktiga ning vajadusega olla valmis kõige halvemaks.

See instinkt ei pruugi siiski ka moodsal ajal päris kurjast olla. Turvalisuse vaatenurgast on maailm keerulisem kui kunagi varem. Seda samuti väga lihtsalt faktilisel ja statistilisel põhjusel. Inimesi siin planeedil pole olnud kunagi nii palju, samuti võimalusi eneseteostuseks kõige võikamal ning kurjemal viisil. Lisaks väidavad sotsioloogid, et linnastumine on lõhkunud sotsiaalsed sidemed ning pisendanud või olemuslikult muutnud kogukonna rolli.

Kuigi ohvrite arv sõjalistes konfliktides on Oslo rahu-uuringute instituudi andmetel märkimisväärselt vähenenud, on maailmas midagi, mis teeb ettevaatlikuks ja murelikuks. See on kasvav potentsiaal kurja teha ning kogukondlike pidurite nappus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles