Siseministeeriumi asekantsler kriisiks valmistumisest: talupojatarkus vajab uuendust (4)

Erkki Koort
, Meie Eesti toimetaja
Copy
Keldrid tuleks varude soetamiseks taas au sisse tõsta ja kinnisvara ostes võiks mõelda ka panipaigale, ütleb siseministeeriumi asekantsler Viola Murd. 
Keldrid tuleks varude soetamiseks taas au sisse tõsta ja kinnisvara ostes võiks mõelda ka panipaigale, ütleb siseministeeriumi asekantsler Viola Murd. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Inimesed tahavad kriisi puhuks selgeid ja konkreetseid juhiseid, kuid liiga detailne juhis võib põhjustada hoopis õpitud abitust, ütleb siseministeeriumi asekantsler Viola Murd, kes vastutab kriisideks valmistumise eest

Kas talupojamõistus ja praktiline elulaad pole enam piisavad, et toime tulla? Keskkond ja ilm on meil ju enamasti karmid olnud.

Eestis on kindlasti inimesi, kellel on selline meelelaad alles ja kes saavad hakkama. Olen ise pärit Soomaalt ja inimesed elavad seal väga uhkelt vahel kolm nädalat ilma kõigeta, ilma elektrita ja poes käimata, ning pole probleemi. Ka uued kogukonna liikmed koolitatakse kiiresti välja.

Eks hakkama saadakse erinevalt. Oleme teinud uuringuid ning linnainimesed saavad hakkama halvemini. Samuti on maal inimesi, kes on alles kolinud ning pole veel nende asjade peale mõelnud.

​Viimased kümme aastat on muutnud meid tunduvalt sõltuvamaks. Eelkõige elektrist ning teenustest, mis omakorda sõltuvad elektrist. Näiteks muutuvad nn targad majad elektrita äärmiselt rumalaks, elektrilised uksed ei tööta, autosid ei saa tõkkepuu tagant kätte. Saaremaal saadeti lapsed viimase suure elektrikatkestuse ajal koolist koju, aga lapsed ei saanud koduuksest sisse. Talupojatarkus pole kuhugi kadunud, aga seda tuleks uuendada.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles