Erakonnad räägivad raiemahust. Kolmas vestlusring (2)

Kaido Kama
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vestlusring metsa teemadel. 
Vestlusring metsa teemadel. Foto: Shutterstock

Postimehe esimeses metsateemalises vestlusringis rääkisid erakondade seisukohtadest Sotsiaaldemokraatliku Erakonna, Isamaa ja Elurikkuse Erakonna esindajad (vt 26. oktoobri keskkonnarubriiki). Teises vestlusringis olid esindatud Reformierakond, Vabaerakond ja Eesti 200 (vt 16. novembri keskkonnarubriiki). Kolmandas ja viimases ringis osalevad Jaak Madison Eesti Konservatiivsest Rahvaerakonnast, Olev Tinn Erakonnast Eestimaa Rohelised ja Tõnis Liinat Keskerakonnast.

Postimees küsis juba septembris kõigi erakondade seisukohta raiemahu kohta. EKRE ja rohelised pidasid vajalikuks raiemahtu vähendada, Keskerakond ütles väga ettevaatlikus sõnastuses, et raiemaht võiks jääda praegusele tasemele. Palun selgitage.

Jaak Madison: Meie seisukoht raiemahu vähendamise kohta tuleneb asjatundjate arvamusest. Eksperdid on hinnanud, et raiemaht võiks olla seitse-kaheksa miljonit tihumeetrit aastas, praegu on ta 11–12 miljonit. Samal ajal tuleb arvesse võtta ka meie tööstuse vajadusi ja majanduslikku olukorda. Metsa kui rahvuslikku rikkust kasutades tuleb alati jälgida jätkusuutlikkust, tasakaalustatust ja ühiskondlikku kokkulepet.

Olev Tinn: Praegu toimub selge üleraie ja rohelised toetavad loomulikult raiemahu vähendamist. Me lähtume metsaseaduse esimesest paragrahvist, mille järgi mets on eelkõige ökosüsteem. Selle vastand on vaade metsale kui puiduressursile puhtalt rahalisest aspektist. Praegu Eesti metsades toimuv destabiliseerib pikemas perspektiivis ka metsatööstust ennast. Me oleme nõus EKRE seisukohaga seitsme-kaheksa miljoni tihumeetri suhtes, kuid arvestama peab ka eelnevate aastate üleraiet.

Tõnis Liinat: Erinevalt eelkõnelejatest on Keskerakonna seisukoht, et praegune raiemaht võiks säilida. Kehtivas metsanduse arengukavas ette nähtud raiemahtu 12–15 miljonit tihumeetrit aastas me täis raiunud ei ole. Metsaga on kaetud 51 protsenti meie maismaast, 13 protsenti metsamaast on range kaitse all. Meil on väga tugev metsandusharidus ja nendes küsimustes tuleb usaldada spetsialiste.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles