Kust lapsed tulevad? (2)

Lea Danilson-Järg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvastikukiik ei ole tasakaalus.
Rahvastikukiik ei ole tasakaalus. Foto: Postimees

Vana hea «kui tulevad ranitsaga, siis koolist, kui ilma, siis lasteaiast!» on küllap üks enam tuntud vastus sellele ajatule küsimusele. Tegelikult oleks täpsem öelda, et lapsed tulevad lastega perest. Seejuures kõige sagedamini tulevad nad lasterikkast perest, sellisest, kus kasvab kolm või rohkem last. Umbes sama tihti ka niisugusest, kus kaks järeltulijat, ning väike osa perest, kus vaid üks laps.

86 protsendil lastest on järelikult vähemalt üks õde või vend ning 45 protsendil on neid vähemalt kaks. Kui komplekteeriksime statistiliselt esindusliku koosseisuga klassi, oleks seal umbes pooled lapsed lasterikastest peredest, teist sama palju kahelapselistest peredest ja vaid paar üksikut last. Kuigi meie, täiskasvanud, räägime aina lastepuudusest, lapsed ise seda ei näe – peaaegu igaühel on õde või vend ja pooltel isegi mitu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles