Eesti Gaas ehitab Pärnumaale Eesti suurimad päikeseelektrijaamad (1)

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AS Eesti Gaas

Eesti Gaas on alustanud koos Paikre OÜ-ga ligi pool aastat kestnud projekti ettevalmistuse jätkuna oma esimese päikeseenergiajaama ehitust. Kokku on plaanis aasta lõpuks Pärnu külje all töövalmis saada neli päikesejaama.

Eesti Gaasi juhatuse liige Margus Kaasik ennustas jaamade kogutootlikuseks umbes 4 megavatt tundi energiat, mis on ühise ettevõtmise käigus kavas müüa elektrivõrku. Pärnu päikeseparkidel, Eesti Gaasi ja Paikre ühisettevõttel, pole hetkeseisuga ühtegi suuremat klienti, kes otse jaamadest elektrit ostma hakkaks.

4 megavatt tundi elektrit kataks Kaasiku sõnul ära umbes paarituhande keskmise majapidamise energiavajaduse. Kuid Eesti geograafilise asukoha tõttu peab neid arve võtma teatava mööndusega. Kõige tootlikumad on Eestis päikeselised ajad, kevade teisest poolest sügise alguseni. Alates oktoobrist hakkab jaamades toodetud elektri määr langema ning lähenedes pööripäevale kahaneb väga väikeseks. Alates märtsist hakkaksid jaamad uuesti märgatavas koguses elektrit tootma.

Kokku investeerivad Eesti Gaas ja Paikre päikeseenergiajaamade ehitusse üle 3 miljoni euro. Kaasiku hinnangul teeniksid jaamad investeeringu tagasi umbes kümme aastat pärast käivitamist. Kaasiku sõnul on Eesti Gaasi osalus projektis 80 protsenti ning Paikre oma 20 protsenti kogumaksumusest.

Jaamad rajatakse endisele Rääma prügimäe 16 hektari suurusele alale, kuhu kokku püstitatakse 13 000 päikesepaneeli. «Tegemist oli vana suletud prügilaga, milles Paikre toodab biogaasi, millest ta ise elektrit teeb. Suletud prügilale lähevad peale päikesepaneelid, vanast probleemkohast on saanud ühiskonnale suur väärtusallikas,» seletas Kaasik koostööd Paikrega ning asukohavalikut.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles