Kurioosum. Lageraiete sisseviimine kaitsealadele jätkub (4)

Kaido Kama
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsakinnistu Võrumaal Antsla vallas pärast raiet.
Metsakinnistu Võrumaal Antsla vallas pärast raiet. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Viimastel aastatel on kaitsealade kaitse-eeskirju muudetud nii, et kaitsealade piiranguvöönditesse tuuakse lageraie sisse. Üldteada ja -tuntud on viimaste aegade lageraied Haanja ja Otepää loodusparkides. Aga see asi puudutab ka väga paljusid teisi Eesti kaitsealasid. Looduskaitseseaduse järgi on kaitsealade piiranguvööndites uuendusraied keelatud, kui kaitse-eeskirjaga ei sätestata teisiti. Nüüd kipub see «teisiti» muutuma normiks.

Selle aasta algul esitasid riigikogu Vabaerakonna fraktsiooni liikmed nimetatud küsimuses arupärimise keskkonnaminister Siim Kiislerile. Kiisler selgitas 22. jaanuaril riigikogu ees esinedes, et lageraie lubamise põhjuseks on asjaolu, et «metsa majandamise eeskirja järgi oli 2007.–2017. aastani turberaie kuusikutes keelatud ning lageraie oli ainus uuendusraie viis, mida sai rakendada». Ning et «kuna see oli ainus põhjus kaitse-eeskirjaga lageraie lubamiseks ja nüüd on võimalik kuusikut uuendada ka turberaiega, ei ole edaspidi vaja enam kaitse-eeskirjaga kuusikus lageraiet lubada».

Looduskaitseseaduse järgi on kaitsealade piiranguvööndites uuendusraied keelatud, kui kaitse-eeskirjaga ei sätestata teisiti. Nüüd kipub see «teisiti» muutuma normiks.
Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles