Kurioosum. Metsa juurdekasv

Raul Rosenvald
, Eesti Maaülikooli metsakasvatuse vanemteadur ja FSC Eesti säästva metsanduse standardi töörühma mode
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aastane metsaraie ei tohi ületada metsade netojuurdekasvu.
Aastane metsaraie ei tohi ületada metsade netojuurdekasvu. Foto: Arvo Meeks / LEPM

Hiljutisel metsanduse visioonikonverentsil rääkis Tomas Lundmark metsade süsinikusidumise suurendamisest. Ühe aluspõhimõttena rõhutas ta, et aastane metsaraie ei tohi ületada metsade netojuurdekasvu (juurdekasv miinus looduslik suremus).

See on ka üks rahvusvahelise säästva metsanduse indikaatoritest, mida Eesti on lubanud järgida. Paul Reim toob juba oma 1937. aastal ilmunud kirjutises «Metsamajandus Eestis» eraldi välja netojuurdekasvu ja raiemahte võrdleb ikka netojuurdekasvuga. Praegu, 21. sajandi Eestis, esitatakse meile aga järjekindlalt andmeid kogu jooksva juurdekasvu kohta ning sellega võrreldakse raiemahte, kuigi probleemile on ajakirjanduses palju kordi tähelepanu juhitud.

Netokasvu kohta ametlikke andmeid ei avaldatagi. See oleks sama, kui rahvastiku juurdekasvust rääkides käsitletaks ainult sündimust, aga suremust ignoreeritaks. Enn Pärdi (Keskkonnaagentuur) hinnangul saaks hooldusraieid mitte kasutades lageraieeas realiseerida poole kuni kaks kolmandikku jooksvast juurdekasvust. Hooldusraietega saab siiski looduslikult väljalangevat osa vähendada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles