RAHVASTIKUPOLIITIKA Signe Riisalo: lasterikaste perede väärtustamine on oluline (1)

Lea Danilson-Järg
, Fookuse rahvastikupoliitika toimetaja
Copy
Sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo tunneb heameelt, et ühiskonnas on lasterikkus muutunud tõeliseks väärtuseks.
Sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo tunneb heameelt, et ühiskonnas on lasterikkus muutunud tõeliseks väärtuseks. Foto: Tairo Lutter

Igal teisel Eesti noorel on vähemalt kaks õde-venda, mis tähendab, et ligi pool noorte põlvkonnast kasvab peredes, kus on kokku vähemalt kolm last. Selliseid peresid nimetatakse tänapäeval lasterikasteks peredeks ning paljud neist võtavad osa mõne Eesti Lasterikaste Perede Liidu (ELPL) maakondliku liikmesorganisatsiooni tegevusest.

ELPLi jaoks on käesolev aasta eriline: tähistatakse 25 tegevusaasta täitumist. Selle aja jooksul on lasterikaste perede heaks juba väga palju teha suudetud, aga endiselt on ka murekohti. Uurisin rahvastiku- ja perepoliitika eest vastutavalt sotsiaalkaitseministrilt Signe Riisalolt (RE), mida riik plaanib lasterikkuse toetamiseks ja väärtustamiseks ära teha.

Millisena näete riigi rolli lasterikaste perede väärtustamisel ja toetamisel?

Riigi roll lasterikaste perede väärtustamisel on väga oluline ja seda just Eesti rahva kestlikkuse vaates. Mulle tundub, et lasterikkus ongi ühiskonnas järjest enam väärtustatud, mis on olnud ka riigi ja lasterikaste perede huvikaitse eest seisvate organisatsioonide töö eesmärk. Riik panustab lasterikaste perede heaolu suurendamisse mitmesuguste meetmete ja teenuste kaudu.

Mida peaks teie hinnangul riik omalt poolt tegema, et Eesti pered otsustaksid sagedamini saada kolm või enam last?

Ühiskonnas on lasterikkus muutunud tõeliseks väärtuseks ja selle üle on mul hea meel. Praegu toetab riik laste kasvatamist ja lapsevanemaks olemist kombineeritud toetuste ja teenuste süsteemi kaudu, samuti luues meestele ja naistele võrdsed võimalused töö- ja pereelu ühitamisel.

Selleks et lasterikaste perede arvukus suureneks, tuleb nende vajadustest lähtuvaid meetmeid edasi arendada. Nii on näiteks lõpusirgele viidud perelepitussüsteemi loomine, muudeti vanemahüvitise arvestamist, et leevendada kriisiaegse töötuse negatiivseid mõjusid, loodi võimalus saada peretoetusi ka lapse surnultsünni korral, valmistatakse ette elatisabi muudatusi ja pereteenuste arendamist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles