Mikser: manifest sõnastab, mis on Eesti sotsiaaldemokraatia

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Sven Mikser.
Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Sven Mikser. Foto: Liis Treimann

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimehe Sven Mikseri sõnul tingis partei manifesti koostamise vajadus teksti järele, mis sõnastab Eesti sotsiaaldemokraatia olemuse.

«Manifest ei asenda ega tühista valimisprogrammi,» rääkis Mikser Postimehele.

«Valimisprogramm on kava meetmetest ja reformidest, mida erakond kavatseb valitsusse pääsedes ellu viia. Manifest on lühike ja teadlikult abstraktsem dokument, mis sõnastab sotsiaaldemokraatlikud põhiväärtused ja ideoloogilised lähtekohad.»

Tema sõnul väldib manifest teadlikult vältinud konkreetseid valimislubadusi, pakkudes väärtusraamistiku, kuhu erakond peab tulevasi valimisplatvorme koostades mahtuma.

«Erakonna liikmed ja toetajad on ammu tunnetanud vajadust sellise lühikese ja mõnes mõttes esseistliku alusteksti järele, mis sõnastab, mis on Eesti sotsiaaldemokraatia ja milleks seda vaja on.»

Mikseri sõnul on tema erakond muutunud aastatega vasakpoolsemaks.

«SDE on vasaktsentristlik erakond, oleme viimase kümnendi jooksul ilmselt nihkunud veidi vasakule, kuid viimase aasta jooksul ma suuri muudatusi ei näe,» märkis Mikser.

Tema sõnul on erakonna eesmärk veenda kõiki valijaid, sõltumata kuulumisest konkreetsesse tulu- või eagruppi, et sotsiaaldemokraatlik valitsus on Eesti arengu huvides.

«Kindlasti ei püüa ükski erakond anda ühelegi valijarühmale sõnumit, et ärge teie meid toetage.»

Manifestis on mitmeid potentsiaalselt rahamahukaid sotsiaalseid mõtteid, kuid teisalt lubab erakond konservatiivset rahanduspoliitikat ehk riigi madalat laenukoormust.

Mikser väidab, et need kaks ei ole omavahel vastuolus ega tingi automaatselt ka maksutõusu.

«Lükkan kategooriliselt ümber väite, et tulevaste kulude rahastamine laenurahaga on midagi sotsiaaldemokraatlikku.»

Tema sõnul on see olnud mõnede Euroopa riikide praktika ka konservatiivsete erakondade juhtimisel.

«Ent SDE eesmärk on põhjamaine mudel, mis on suunatud kõrge konkurentsivõime saavutamisele, kuid pakub inimestele lahendusi ka selleks puhuks, kui innovaatilised ja riskijulged algatused ei õnnestu.»

Tema sõnul leiab puudu oleva raha reformijulgusest.

«Investeeringud tulevasse tulusse ja kulude vähendamisse on mõnel juhul võimalikud ka täiendava maksustamiseta (haldus- ja riigireform), need nõuavad vaid poliitilist julgust,» lausus Mikser.

«Samas oleme valmis ümber vaatama ka riigi tulupoliitika, näiteks ettevõttetulu madala määraga maksustamiseks ja üksikisiku tulumaksu progressiivseks muutmiseks.»

Sotsiaaldemokraatlik Erakond on saanud lõpusirgele manifestiga, mis üritab meeldida nii edukatele kui nõrkadele, kuid kritiseerib siiski vaid parempoolset lähenemist.

Hetkel pole manifest veel lõplikult valmis ja on piirkondades kooskõlastamisel, ent ometi nii kaugel, et selle projekt saadeti nädala eest mitmetele arvamusliidritele tutvumiseks laiali. 10. veebruaril kutsutakse arvamusliidrid kokku, et manifesti ja Eesti ühiskonna arengute üle arutleda.

Dokument peaks heakskiidu saama erakonna 19. veebruari üldkogul.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles