Meinhard Pulk: Briti impeeriumi mudel Kremlis (9)

Meinhard Pulk
, reporter
Copy
Päeva karikatuur
Päeva karikatuur Foto: Urmas Nemvalts

Euroopa Liidus on ikka unistatud ühtsest välispoliitikast ning geopoliitikas võtmerolli mängimisest. Josep Borrelli Moskva-külastuse järelkaja kinnitab, et geopoliitikas ei ole EL mitte nii väga mängija, vaid Kremli poolt mängitav.

Yale’i ülikooli professori Amy Chua raamatus «Poliitilised hõimud» analüüsib autor muuhulgas, miks Ameerika Ühendriikide välispoliitilised avantüürid on pahatihti lõppenud äpardumisega ja miks oli Suur­­britannia suurriiklus mitme impeeriumisajandi vältel nõnda palju tõhusam. «Umbes 40 000 Briti ohvitseri ja soldatit haldasid Indias 200 miljonit kohalikku ligi kaks sajandit. Seevastu Ameerika ei suutnud püsida Vietnamis enam kui kümme aastat, tasakaalustada Afganistani kauemaks kui viieks aastaks või ühendada Iraaki isegi aastaks,» kirjutab ta.

Põhjus oli lihtne: erinevalt ameeriklastest olid britid impeeriumi luues teadlikud ning huvitatud etnilistest, usulistest ja klassilistest erinevustest alistatud rahvaste seas. Kõiki neid erinevusi kasutati ära, ässitades gruppe üksteise vastu üles, jättes maha siiamaani lõhkevaid viitsütikuga pomme. Brittidel oli olemas grupiteadlikkus, ameeriklastel grupipimedus.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles