Patrik Hytönen: mahasalgamatu mure jõukudega (14)

Patrik Hytönen
, reporter
Copy
Patrik Hytönen
Patrik Hytönen Foto: Konstantin Sednev

Eelmise nädala esmaspäeval plahvatas Stockholmis lõhkekeha, mis oli politsei sõnul üks suuremaid, mis sealkandis plahvatanud. Kuna kohe välistati seos terrorismiga, on tõenäoliselt tegemist Rootsile peavalu põhjustava jõuguvägivalla jätkuga.

Kasvava jõuguvägivalla tõttu on arutlema hakatud teemadel, mida varem sooviti vaka all hoida. Tähelepanu pööratakse äärelinnadele, sest seal elavad immigranditaustaga noored värvatakse tihti jõukudesse, kus neid siis «eesliinisõduritena» kasutatakse.

«Inimestel pole probleemsetes piirkondades usku tulevikku. Eeskujuks pole seal ülikoolitudengid, vaid kriminaalsetes ringkondades liikuvad mehed, kellel on uhked autod,» ütles Iltalehtile Göteborgi politseinik Kalle Johansson.

Jõukude korraldatud plahvatused on tavaliselt mõeldud hoiatama teist jõuku või andma märku sellest, et tahetakse tungida teise jõugu territooriumile. Plahvatusi korraldavad ja vahele jäävad aga just väikesed kalad. Rünnaku tellijate ja tegelike otsustajateni politsei haare ei ulatu.

Kuigi pilt pole Rootsis nii hull, nagu parempopulistid seda tihti maalivad, on ühiskond probleemi jõuguvägivallaga siiski tunnistanud.

Suur probleem on ka Rootsi politsei alarahastatus ning vähesed õigused, mistõttu soovib iga aastaga politseinikuks saada üha vähem inimesi. Kuigi lisaraha on politseile eraldatud, pole summad olnud piisavad.

Lõpuks on Rootsis hakatud probleemi tunnistama ning tõdetud, et seda oleks võinud ennetada. Segregeeritud ning majanduslikult kehvemal järjel olevate äärelinnadega oleks Rootsi riik juba ammu pidanud rohkem vaeva nägema. Paraku lasti neil omasoodu areneda ning tagajärjed on praeguseks näha.

Eelmise aasta sügisel korraldas sotsiaaldemokraatide juhitav valitsus jõuguvägivalla-teemalised arutelud. Kaugele nendega paraku ei jõutud, kuna vähemusvalitsust toetavad moderaadid, liberaalid ja kristlikud demokraadid pidasid valitsuse plaane jõuguvägivallaga võitlemiseks ebapiisavaks.

Kuigi pilt pole Rootsis nii hull, nagu parempopulistid seda tihti maalivad, on ühiskond probleemi jõuguvägivallaga siiski tunnistanud. Pidevaid uudiseid plahvatustest ei saa eitada ning nüüd, mil plahvatus toimus Stockholmi kesklinnas, tuli see probleem rootslastele palju lähemale.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles