Andrus Karnau: kui riigi­firmast saab tänupreemia (3)

Andrus Karnau
, kolumnist, Lääne Elu peatoimetaja
Copy
Andrus Karnau.
Andrus Karnau. Foto: Sander Ilvest

Riigifirmade nõukogudes võivad hakata kohti saama inimesed, kellele see on tasu ustavuse või rahalise annetuse eest, kirjutab kolumnist Andrus Karnau.

Nimetamiskomitee süsteem on seni hästi töötanud, sest viimastel aastatel pole riigifirmade nõukogude liikmetega skandaale olnud. Uued liikmed on seetõttu erilise tähelepanu all. Kahe poliitiku saamine komiteesse tekitab küsimuse, kas nad suudavad hoida senist ranget joont.

Prügiärimees Argo Luude on Tallinna linnavolikogu liige EKRE fraktsioonis. Reet Roos on olnud riigikogus Isamaa liikmena ja on suur erakonna toetaja. Kummalgi juhul ei saa välistada, et partei edutas nad vastutavale ametikohale vastutasuks teenete eest. Kui asi on nii, võib see tähendada, et riigifirmade nõukogudes hakkavad kohti saama samuti inimesed, kellele see on tasu ustavuse või rahalise annetuse eest. See omakorda on riigifirmade juhtimiskultuuris tagasiminek, sest riik võiks oma ettevõtted mehitada ikkagi inimeste võimete ja isikuomaduste järgi.

Kui meenutada vanu skandaale riigifirmade juhtkondades, siis kurikuulsaim oli Neinar Seli süüdimõistmine selle eest, et ta Tallinna Sadama nõukogu esimehe ja olümpiakomitee presidendina rikkus toimingupiirangut. Seli osalusel otsustas Tallinna Sadam toetada olümpiakomiteed 250 000 euroga. Aga lugusid on veel. Eesti Energia nõukogus on olnud mitu inimest, kel ristuvaid ärihuve riigifirmaga. Tuntuim on ettevõtte nõukogu esimehe Urmas Sõõrumaa sukeldumine taastuvenergiaärisse.

Viimastel aastatel pole olnud kuuldavaid probleeme sellega, et riigifirmade nõukogude liikmeil oleks ristuvaid ärihuve või et nende ettevalmistus ja teadmised ärist oleksid sobimatud vastutusrikka ülesande täitmiseks. Ettevõtte nõukogu ülesanne on kontrollida tegevjuhtkonda.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles