Enn Soosaar: Savisaar suudab, mida teised ei suuda, ei oska, ei jaksa

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enn Soosaar
Enn Soosaar Foto: Pm
Postimees esitas pärast valimisi arvamusliidritele küsimuse: kuidas hindate Keskerakonna edu ja millele peaksid teised erakonnad tähelepanu pöörama, et suudaksid Keskerakonnale konkurentsi pakkuda? Vastab kolumnist Enn Soosaar.

Esiteks. Kohalike volikogude valimistel oli valijaid võrreldes riigikogu ja Euroopa Parlamendi valimistega ligi 200 000 inimest rohkem. Neist käis hääletamas pisut üle 100 000.

Tõenäoliselt andis enamik oma hääle Keskerakonnale. Kui maha rehkendada hääled, mis saadi mittekodanikelt, siis säilitas Keskerakond selle ühe neljandiku venelastest ja eestlastest kodanike toetuse, mis tal on olnud väikeste kõikumistega viimased kümmekond aastat.

Teiseks. Keskerakonnall oli kõige efektiivsem kampaania - agressiivne, vastaseid halvustav ja lubadusi jagav. Nähtavasti meeldib osale inimestele säärane jõuline pealetung. Eetiliste käitumisnormide eiramine ei paista paljusid häirivat.

Kolmandaks. Eriti Tallinnas esitas opositsioon mannetu vastuaktsiooni. Kakeldi pidevalt omavahel ega suudetud olulistes küsimustes - kas või ühises linnapeakandidaadis - kokku leppida. Mitmes aspektis ei jäänud opositsiooni lahmimine ja vastase mustamine Keskerakonna omast maha.

Neljandaks. Tõsiasi on, et Savisaar suudab, mida teised ei suuda, ei oska, ei jaksa. Tema poliitilist karismat on raske seletada ning mõista, aga see on olemas, ja nagu nägime, tõi talle hiigelvõidu.

Ma ei soovita IRLil, Reformierakonnal ega sotsidel Keskerakonna kampaaniast malli võtta. Küll soovitan igaühele, kes võita tahab, senisest vähem omavahelist rivaalitsemist ja rohkem rakendavat koostööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles