Kuuskemaa: kloostri kõrvale striptiisiklubi rajamine on sündsusetu, kõlvatu, ebaeetiline ja ebamoraalne

, kunstiajaloolane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Kuuskemaa.
Jüri Kuuskemaa. Foto: Peeter Langovits

Kunstiajaloolane ja Tallinna linnapea nõunik Jüri Kuuskemaa leiab, et ennast punaste laternatega reklaamiva asutuse avamine otse Dominiiklaste kloostri vastas on täiesti vastuvõetamatu.


Mulle pole teadmata, et keskajal olid saunas väga noored, lõbusad ja lahke andmisega saunanaised. Ja nii tekkis Sauna tänavas selline olukord, et mehed käisid seal lõbutsemas. Ja peale selle veel 1742. aastast oli Tallinnas Punane klooster. Mitte päris klooster, vaid seal olid kergemeelsed naisterahvad. See paiknes Müürivahe tänavas, seal kus on kino Sõpruse ja majandusministeeriumi hoone vaheline auk.

Aga nii Sauna tänava saunad kui Punane klooster tuli sulgeda, sest Kolumbuse madrused tõid eurooplastele kingituseks mitte ainult tubaka, tomatid, porgandid ja kartulid, vaid ka niinimetatud prantsuse rõuged ehk süüfilise, mis levis väga edukalt ja selle tõttu lõpetati selliste lõbumajade tegevus.

Lõbumajad tekkisid 17. sajandil uuesti. Ja nähtavasti on prostitutsioon niisugune valdkond, et ükskõik kuidas sellega ka ei võidelda, see jääb ikka püsima.

Aga iseküsimus on, kus peavad sellised seksuaal-lõbustusasutused paiknema. 17. sajandil olid need meil põhiliselt Kalamajas. Vahepeal on korduvalt arutatud, kus võiksid sellised asutused veel paikneda. Kas oleks mõttekas, et oleks lausa punaste laternate piirkond ja on avaldatud arvamust, et see võiks olla kusagil Tatari tänava kandis.

Koha üle võib muidugi vaielda, aga väljaspool kahtlust on see asjaolu, et on täiesti sündsusetu, kõlvatu, ebaeetiline ja ebamoraalne rajada selline asutus saja meetri kaugusele Vanalinna Hariduskolleegiumist ning vahetult endise kloostrikiriku kõrvale, mis on ka kultuuri- ja religioonikeskus.

Aga meil on eraomand ja eraettevõtlus püha, veel püham kui püha lehm Indias. Selle tõttu ma kardan, et meie seadustes ei ole selliseid punkte, mis võimaldaksid keelata sellise litsimaja teket sinna kloostri väravasse. Kuigi vist on olemas mingisugused punktid selle kohta, et vist narkootikume või viina ei tohi müüa koolile lähemal kui sada meetrit. Mina ei oska selle olukorra kohta vastust anda, aga praegune olukord on lihtsalt kõlvatu.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles