Taavi Veskimägi: aeg ökoloogiliseks maksureformiks käes

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi.
Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi. Foto: Peeter Langovits

«Vaadates valitsussektori tulevaste aastate eelarvepositsiooni, majanduse arenguks vajalikke maksupoliitilisi muudatusi, eesseisvaid keskkonnapoliitilisi sihte ja möödapääsmatuid muudatusi energeetikas, siis võiks olla aeg ökoloogiliseks maksureformiks käes, » kirjutab Eleringi juht Taavi Veskimägi oma blogis.

Veskimägi küsib, kas energiatoodete maksustamine CO2 emissioonist ja energiasisaldusest lähtuvalt on ikka nii halb mõte? Eesti positsioon selles küsimuses on ebalev, sest meie enda strateegia, mida me tahame, on ebaselge, märgib Veskimägi. «Hetkel põhineb meie positsioonide kujunemine paljuski vanale harjumusele kaitsta põlevkivisektorit,» tõdeb ta.

Koalitsioonilepingus on Veskimägi hinnangul sätestatud väga õige põhimõte loodusvarade kasutamisest saadavatele tuludele royaltite (tasude) rakendamisest. «Kui ressursside kasutamine alates kruusast, veest kuni põlevkivini maksustada õigesti ning kaotada ekspansiivset keskkonnakasutust toetavad otsesed ja kaudsed subsiidiumid, saaks täiesti kena paketi tegevusi, mis võiks aidata kaasa valitsussektori eelarve konsolideerimisele, tööjõu maksukoormuse vähendamisele, energiasektori kaasaajastamisele ja keskkonnahoiu toetamisele,» märgib ta. 

Lisaks eelnevalt nimetatud valdkonnapoliitilistele eesmärkidele, mida võiks läbi ökoloogilise maksureformi saavutada, tundub veskimägi hinnangul ka paljudel inimestel olevat emotsionaalne valmisolek selliste muutustega kaasa minna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles