Taagepera: ka parim valimissüsteem ei päästa rahvast tema enda käest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Taagepera
Rein Taagepera Foto: Peeter Kümmel / Sakala.
Valimissüsteemide uurija professor Rein Taagepera leiab Jaak Alliku eilse valimissüsteemi muutmise ettepaneku kohta, et ekspoliitik on asjaga valest otsast alustanud.



Eesti praeguse valimissüsteemi pani kokku ülemnõukogus tegutsenud töögrupp, kus juhtivalt tegutses ka Jaak Allik.

Valimisüsteemide uurijate arvamusi nad ei küsinud ega arvestanud. Tuli see rosolje, mis tuli. Nüüd soovitab Allik otsast peale hakata, aga järgides sama menetlust, mis eelmine kord viltu viis. Valimissüsteemi kuluks muuta küll, siis aga arvesse võttes järgmist.

Ka parim valimissüsteem ei suuda päästa rahvast tema enda käest. Itaalia on 15 aastat oma valimisreegleid aina muutnud, ent valitsused on edasi lühiajalised ja/või korrumpeerunud, sest Itaalia poliitiline kultuur on samaks jäänud.

Teiseks, valimissüsteeme peab muutma rahulikul ajal, pika eeltööga - mitte majanduskriisi ajal ja kähku. Muidu läheb olukord veelgi ebastabiilsemaks.

Kolmandaks, valimissüsteemi muutmine ei tohi alata (eks)poliitikute üksikasjaliste ettepanekutega, nii nagu Alliku omad. Nemad peavad ütlema, milliseid TULEMUSI nad soovivad, ja siis laskma ekspertidel koostada vastav valimissüsteemi ettepanek - kui soovitud tulemused on valimissüsteemi võimetes.

Ükski valimissüsteem pole selline Kalevipoeg, kes eesti rahvast uueks suudab luua. Meelt parandama peab ikka igaüks ise.

Mis on võimalik, seda esitab mu raamat Predicting Party Sizes (Oxfordi ülikooli kirjastus 2007), allpealkirjaga «Lihtsate valimissüsteemide loogika».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles