Rahumägi: Simmi juhtum oli unikaalne

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Herman Simm
Herman Simm Foto: Peeter Langovits

Riigikogu julgeolekuasutuste järelevalve erikomisjoni esimees Jaanus Rahumägi sõnul oli Herman Simmi juhtum unikaalne, sest see puudutas rohkem kui ainult kahe riigi vahelisi suhteid.


«Antud juhul tundsid paljud riigid ennast puudutatuna. Tekkis palju kuulujutte rahvusvahelises pressis ja Eesti maine sai kõva hoobi,» ütles Rahumägi saates «Foorum».

Rahumägi lisas hiljem, et surve Eesti ametnikele oli suur, kuid samas tehti teiste riikidega ka head koostööd.

Ka siseminister Jüri Pihl leidis, et piinlik juhtum pöörati Eesti riigile pigem kasuks, sest õiguskaitseorganid toimisid efektiivselt.

Kaitseminister Jaak Aaviksoo sõnas, et Simmi juhtum oli avalik õppetund selle kohta, et huvi Eesti riigi saladuste vastu on reaalne. Ka Aaviksoo leidis, et tegelikult on juhtum mõjunud tervikuna positiivselt. «Eesti avalikkus ja partnerid mõistavad meie käitumist ja lõppkokkuvõttes oleme tugevamad, kui sellesse kriisi läksime.»

Ka EBSi õppejõud Anto Liivat leidis, et riigi tegutsemist õiguse mõistmisel tuleb tunnustada, kuid mõistis hukka selle, kuidas meedia Simmi juhtumit käsitles ning meenutas, kuidas peaminister Andus Ansip enne kohtuotsuse langetamist Simmi tõpraks kutsus ning ta juba siis süüdi mõistis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles