Tarto: kollaborantide hulka kärbib karjerismi allakäik

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enn Tarto
Enn Tarto Foto: Sille Annuk

Vabadusvõitleja Enn Tarto väitel saaks vähendada mittedemokraatliku võimuga kaasa jooksvate inimeste hulka, vähendades karjeristlike väärtuste osakaalu ühiskonnas.


«Tuleb luua positiivsed väärtused. Ega elus läbi löömine ole ainuke väärtus. Eesti keelel on oma väärtus, demokraatia traditsioonidel on oma väärtus. Nende eest tuleb seista,» kommenteeris Tarto Nils Niitra tänast kaasajooksikluse suure osakaalu pärast muret tundvat artiklit Tartu Postimehes.

Tarto väitel on eestlasest kollaborante tõenäoliselt läbi ajaloo sama palju kui teistegi rahvuste esindajaid.

Ta meenutas, et 1950ndate lõpus oli koos temaga Mordvas vangilaagris 120 eestlast ning pärast selgus, et nende seas oli vaid kaks KGB käsilast ehk mitte rohkem kui teistest rahvustest vangide hulgas.

Tarto sõnul tuleb lisaks kollaborantidele rõhutada paindumatute eestlaste suurt hulka. Ta tõi positiivselt poolelt näite, et kui ta oli 1980ndate alguses Balti Apelli tõttu kohtu all, siis sajad inimesed, kes oleks võinud Tarto ja ta kaasosaliste vastu tunnistusi anda, seda ei teinud.

«Ma olen ise kogenud, et ühed on mulle küll kurja teinud, aga teised on alati hättasattunuid abistanud - nii mind, minu ema kui teisi. See, et meil niivõrd keerulises geopoliitilises olukorras on Eesti demokraatlik ja iseseisev õigusriik, näitab, et tublisid eestlasi on palju.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles