Vene teadlane Tallinnas: Hiina tõus ei olegi nii kiire

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Draakonikuju Hiinas Sichuani provintsis Suiningis
Draakonikuju Hiinas Sichuani provintsis Suiningis Foto: SCANPIX

Kui mitmed tuleviku ja majanduse huvilised räägivad Hiina tõusmisest maailma suurimaks majanduseks, siis Venemaa tulevikuteadlase Aleksandr Dõnkini arvutuste kohaselt on 2030. aastal liider jätkuvalt USA.

Dõnkin rääkis täna Tallinnas tuleviku-uuringute instituudi juubelikonverentsil, et aastaks 2030 läheneb Hiina sisemajanduse kogutoodang USA omale, kui arvutada seda tuginedes ostujõule. Lihtsalt valuutakursi alusel arvutades jääb aga USA siiski veel ka siis veenvaks liidriks, samuti kui vaadata SKTd isiku kohta.

Dõnkini sõnul on aga kõige määravam maailma liiderriigi staatuse juures innovatsioon ja muud SKT kvalitatiivsed komponendid ning nende osas on Hiinal USA püüdmiseks väga pikk tee minna.

Tema arvutuste kohaselt küll väheneb innovatsioonis 2030. aastaks USA, euroliidu ja Jaapani osakaal ning kasvab Hiina, India ja Venemaa oma, kuid esikohale jääb piisava edumaaga USA.

USA jääb Dõnkini hinnangul kõige suuremas hulgas teadus- ja arendustegevuse (T&A) ning innovatsiooni valdkondades maailma liidriks, euroliit säilitab enda positsiooni kindlatel T&A aladel.

Hiina kiirendab kõvasti enda tehnloloogilist arengut, kuid jääb siiski nii USAst kui euroliidust maha. Jaapan jääb aktiivseks osades teadmusvaldkondades, insenerialadel ja uuenduslike toodete ja teenuste arendamisel.

Dõnkin ennustab ka, et aastal 2030 pole maailmas erilist energiakriisi. Leiutatakse uusi viise energiat säästa ja hoida, avastatakse veel uusi allikaid. Samas leiab ta, et bioenergeetika ja muud alternatiivenergia liigid ei muutu valdavaks.

Tema sõnul saavad energialäbimurretest osa peamiselt enim arenenud riigid, ning nemadki alles nii 2030. aasta paiku.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles