Reetmise hind

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ksenija Sobtšak
Ksenija Sobtšak Foto: A.Peegel

Venemaal eelmisel aastal pead tõstnud Vladimir Putini vastase liikumise eesotsas on mitmekesine seltskond inimesi. Seal on nii veteranpoliitikuid, nagu Boriss Nemtsov või Mihhail Kasjanov, kui ka karismaatilisi uusi tulijaid, nagu blogija Aleksei Navalnõi ja vasakradikaal Sergei Udaltsov.

Ent kõige ootamatumaks opositsiooni juhtfiguuriks on tõusnud 30-aastane Ksenija Sobtšak, kes laialt levinud kuulujuttude järgi olla Putini enda ristitütar.

Sobtšak on Putini mentori ja Peterburi endise linnapea Anatoli tütar, kellel kuni eelmise aastani oli pisut teistsugune renomee. Sobtšakki tunti kui Moskvas luksuslikku elu nautivat ärahellitatud blondiini. «Big Brotheri» vene variandi, skandaalse tõsielusaate «Dom-2» saatejuhti.

Menuraamatute «Buduaarifilosoofia» ja «Kuidas saada miljonärile mehele» autorit. Naist, kes 2006. aastal napis rõivastuses Playboys poseeris.

Kokkuvõttes teati Sobtšakki kui Venemaa Paris Hiltonit – kõmutähte, kes kehastas 2000. aastate naftabuumi aegset hedonismi ja materialismi. Ta oli meelelahutusstaar, keda venelased armastasid vihata.

Ent eelmise aasta sügisel hakkas Sobtšak tegema paljude jaoks üllatavaid asju. Oktoobris pani ta Youtube’i üles enda tehtud video, kus ilkus Naši asutaja Vassili Jakemenko üle, et too ühes Moskva kõige nooblimas restoranis einestab. Kaks kuud hiljem esines ta juba ühel esimestest massimeeleavaldustest, mis pärast duuma sohivalimisi Vene pealinnas aset leidsid.

«Ma olen Ksenija Sobtšak ja mul on, mida kaotada. Kuid siin ma olen,» teatas ta, silmanähtavalt närvis, rahvamassile, kes ta välja vilistasid. «Lits» ei olnud uudisteagentuuri AP sõnul kõige krõbedam sõna, mida publiku seast talle hüüti.

Kaotada oli tal mõndagi. Varem riigitelevisiooni meelelahutussaadetesse sageli kutsutud Sobtšakki ei tahetud enam eetrisse lasta. Vene MTV tühistas tema jutusaate, kui ta oli kutsunud sinna rääkima Navalnõi. Saateid on ta nüüd sunnitud edastama internetis.

Ent millega ta õigupoolest riskib, koges Sobtšak oma nahal alles sel nädalal. Maskides ja automaatidega politseinikud tungisid esmaspäeva hommikul kell kaheksa tema koju ja korraldasid seal läbiotsimise. Formaalseks põhjuseks tema väidetav seotus rahutustega 6. mai opositsiooni meeleavaldusel – demonstratsioonil, kus ta ise kohal ei viibinud.

Sobtšak rääkis hiljem Ehho Moskvõle, et uurijad ei lubanud tal negližeed korralike riiete vastu vahetada, sundisid teda isiklikke kirje ette lugema ja röövisid korteri paljaks. «Ma ei arvanud ealeski, et me naaseme SELLISTE repressioonide juurde,» ahastas ta Twitteris.

Juurdluskomitee teatas hiljem, et politsei konfiskeeris korterist üle miljoni euro sularahas, mis oli pakitud enam kui sajasse ümbrikusse, ja üritab järele jõuda selle päritolule. Sobtšaki advokaat ütles eile, et leitud raha on naise isiklik omand, mis tuleb viimse kui kopikani talle tagastada. Nähtavasti lootsid Vene võimud korterist hiigelsumma leidmisega määrida Sobtšaki ja reidi käigus tema voodist leitud opositsionääri Ilja Jašini mainet.

Raske öelda, kas lõppeva nädala sündmused andsid Sobtšakile tema seniste kahtlejate silmis juurde tõsiseltvõetavust. Küll aga on nüüd purunenud illusioon, et vaenlase poolele üle läinud Sobtšak – Putini poliitilise isa tütar – on tagakiusamise eest puutumatu.

Peaküsimusele, miks ta oma elus säärase muutuse ette võttis, vastas Sobtšak märtsis nõnda: «Inimene ei taha tunda end kõntsana ja minuga nii juhtuski. Sain aru, et ma ei saa enam osaleda selles ebaausas sahker-mahkeris. Ja ma loobusin.»

Nagu näitas teisipäevane «Miljonite marss», jagavad paljud Sobtšaki arvamust. Kuigi valimised on läbi ja Putin tagasi Kremlis, ei ole protestiliikumine vaibunud. Ja see peaks Kremlit muretsema panema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles