Garri Kasparov: kuut aastat Putin välja ei vea

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Male suurmeister Garri Kasparov on Venemaal võimudega opositsioonis.
Male suurmeister Garri Kasparov on Venemaal võimudega opositsioonis. Foto: RIA Novosti / SCANPIX

Tuleval neljapäeval vestlevad president Toomas Hendrik Ilves ning kuulus Venemaa maletaja ja poliitik Garri Kasparov traditsioonilisel Pärnu finantskonverentsil innovatsioonist tänapäeva maailmas. Kasparov rääkis täna Postimehes ilmunud intervjuus, et majandusliku ja sotsiaalse mugavusega ollakse liiga harjunud ning võltsväärtusi hoitakse püsti raha abil.

Mida te arvate sellest, et sajad tuhanded Venemaa elanikud on valmis mugavusest lahti ütlema?

Tegelikult on see kohtuotsus Putini režiimile, mille ta on suutnud mõneks ajaks edasi lükata. On ilmne, et Venemaa suurlinnade ja eelkõige Moskva keskklass ei näe endal Putini Venemaal tulevikku.

Võimud ei suuda pakkuda mingeid arenguväljavaateid ja režiimi langemine on vaid aja küsimus, sõltumata igasugustest valimistest ja muust sellisest, sest on ju selge, et võimud kontrollivad täielikult valimismehhanismi. Esimene tõsine majanduskriis kruvib aga pingeid veelgi üles ja siis...

Diktaatorid langevad tänapäeval ootamatult, stsenaariumid on eri maades erinevad, aga põhimõte üks: leidub suur hulk inimesi, kes ei soovi enam elada neile peale sunnitud süsteemis.

Mul ei ole võimalik anda mingeid kindlaid daatumeid, aga ma usun, et Venemaal toimub see juba lähiaastatel. Ma olen valmis lausa kihla vedama, et kuut aastat ei vea Putin kuidagi välja. Ma usun, et paari aastaga on käes väga tõsiste vapustuste aeg. Pole välistatud, et režiim muudab palet, esijoones kaob just Putin ise, sest paljuski kehastab ta venemaalaste aktiivsema osa silmis kõiki ühiskonna puudujääke ja vigu.

Kas te peate silmas seda, et ta kaob poliitiliselt areenilt?

Teate, diktaatorite saatus pole üldse kadestada. Ta tahab muidugi valitseda elupäevade lõpuni. Ma kaldun arvama, et vapustused võivad selle unistuse täita. Aga see oli tema enda valik. Iga diktaator peab mingil hetkel langetama tähtsa otsuse ja tema otsustas jääda igaveseks võimule. Kui kaua see «igavesti» kestab, selle üle, ma usun, ei otsusta enam tema ise.

Loe täispikkuses intervjuud Postimees Plussist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles