Juhtkiri: muuta või mitte muuta

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti mündid.
Eesti mündid. Foto: Toomas Huik.

See, kes uudiseid jälgib, teab juba, et kuigi poliitikud on Eestis täna kehtivat maksusüsteemi taevani kiitnud, näib siiski, et sellisel kujul kipub see riigi ülal pidamisega hätta jääma.

Väljakäidud ideed üksikisiku tulumaksu tõsta ja ettevõtete tulumaksusüsteemi muuta pälvis koalitsioonipoliitikutelt praegu kiire tõrjerünnaku, kuid tuleb siiski märkida, et käesoleva aasta eelarvekärped olid küll tubli töö, ent avalikkus tahab teada sedagi, kuidas ja milliste plaanidega tulevasse aastasse vaadatakse.

Loomulikult, maksupoliitika on tundlik teema ja üleöö siin muutusi teha on võimatu. Kui makse tõsta, tahab iga maksumaksja teada, kuhu tema antud lisakroon läheb. Ei tahaks ju kuulda, et maksutõusuga kasvavad koos näiteks pahameelt tekitanud riigikogulaste kuluhüvitised. See oleks lihtsalt piinlik. Ent kui maksusüsteem samaks jätta, on tänaste majandussündmuste taustal tõsine küsimus, kuidas riik edasipidi toime tuleb.

Pudrumäed ja piimajõed niipea ei taastu, rasked ajad ei saa tulevaks aastaks läbi. Niisiis tuleb kriitiliselt üle vaadata senised põhimõtted, sest riigikassat on ka tuleval aastal vaja täita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles