Juhtkiri: segane Moskva-visiit

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso.
Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso. Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Komisjoni presidendi ja üheksa voliniku Venemaa-reisi eel on eesmärkidena kõlanud umbes nii selged väited, nagu näiteks kava arutada «vastastikku huvipakkuvaid küsimusi» või «rahvusvahelisi muresid», või et tegemist on hoopistükkis viisakusvisiidiga. Nii et saab olema huvitav, milliseid signaale vaatajad naeratuste ja käepigistuste tagant välja loevad.

Muidugi on nii ELil kui Venemaal vastastikuseks lähenemiseks huvi olemas. Meenutagem või äsjast gaasitüli. Võimalik, et just praegu on majanduskriisi tõrjuv Kreml ka mõnevõrra paindlikum, sestap tasuks ehk samuti olulise energiaharta kõrval tõstatada ka Gruusia küsimust. Leping, mille Nicolas Sarkozy ELi nimel sõlmis, osutus ju praktikas üsna poolikuks asjaks.

Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse hiljutine analüüs «2008. aasta augustisõja mõju Lõuna-Kaukaasia regioonis» soovitas Euroopa Liidule ilmutada Gruusia ja selle naabrite osas palju enam aktiivsust ja põhimõttekindlust. Ehk olekski selliseks initsiatiiviks just nüüd paslik hetk?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles