POSTIMEHE ARHIIV ⟩ Mihkel Kunnus: kui vanurimähkmete müük ületab beebimähkmete oma (3)

Mihkel Kunnus
, Fookuse Inimese ja looduse toimetaja
Copy
Keskkonnateemadel on ülerahvastatus pikalt olnud elevandiks toas. Nüüd on see elevant suremas ja tsivilisatsiooni ähvardab korraga kaks mõneti vastandlikku suundumust samaaegselt – liiga palju inimesi ja liiga kiirelt langenud sündimusest tulenevad enneolematud probleemid ühiskonna vananemisega.
Keskkonnateemadel on ülerahvastatus pikalt olnud elevandiks toas. Nüüd on see elevant suremas ja tsivilisatsiooni ähvardab korraga kaks mõneti vastandlikku suundumust samaaegselt – liiga palju inimesi ja liiga kiirelt langenud sündimusest tulenevad enneolematud probleemid ühiskonna vananemisega. Illustratsioon: Postimees/DALL-E

Valdav arusaam globaalsetest demograafilistest trendidest on ajast ohtlikult maha jäänud ning kõige vahetum oht harjumuspärasele tsivilisatsioonile tuleb praegu süvenevast demograafilisest kollapsist, mitte aga paljudes riikides jätkuvast rahvastiku kasvust.

Arenenud maades ehk rikastes riikides on demograafiline plahvatus juba ära toimunud, mõned leegid veel lõõmavad, aga üldjoontes on praegu suitsu hajumise ja laipade loendamise aeg. Laipu on tohutult, aga praegu on need veel ülivaldavalt teistest liikidest. On aasta 2023, inimesi on kaheksa miljardit ning nad moodustavad koos koduloomadega ligikaudu 96 protsenti kõikide imetajate biomassist.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles