Toomas Alatalu ⟩ Teise maailmasõja ümberhindamine Euroopas on hoos (3)

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Holodomor ohvrite memoriaal Kiievis.
Holodomor ohvrite memoriaal Kiievis. Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS/Scanpix

Venemaa sai sakslastelt teada, et juba holodomor oli genotsiid. Teise maailmasõja ümberhindamine Euroopas on hoos, kirjutab väliskommentaator Toomas Alatalu.

Pole midagi öelda – XXI sajandi ja infoajastu sõda Euroopas, mille igapäevases julmuses saab veenduda iga telefoniomanik, teeb oma töö. Kuna tegelikult toimuvat pole enam võimalik varjata, purunevad kümned müüdid ja nn solidaarsel lähenemisel püsinud arusaamised ja hoiakud tundidega.

Alles jõudsin juhtida (PM, 22.11) tähelepanu sellele, et kui Putini Venemaa algatusel ÜRO Peaassambleel igal aastal hääletatud fašismi hurjutav ja neonatsismi taassündi tauniv resolutsioon sai 2005–2021 121 poolt ja 2 vastuhäält 53 erapooletuks jäänud riigi juures, siis 4. novembril 2022 oli hääletustulemuseks +105 – 52 =15. Resolutsiooni pikk tekst oli juurde saanud paar lauset, mis sedastasid mõistete fašism ja neonatsism kuritahtlikku kasutamist Venemaa poolt õigustamaks oma tegevust Ukrainas. Just see tingiski muutuse Euroopa Liidu liikmesmaade ja nende liitlaste käitumises – kui siiani eelistati läbinähtava tagamõttega teksti suhtes jääda erapooletuks, siis nüüd hääletati koos USA ja Ukrainaga selle resolutsiooni vastu.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles