AK ⟩ Kutse Euroopa Liitu on Gruusia jaoks veel mägede taga

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Meeleavaldajad Tbilisis nõuavad Mihheil Saakašvili vabastamist, pärast naasmist kodumaale mullu oktoobris on endine president viibinud vangistuses, ta on pidanud mitu näljastreiki, tema tervis on halvenenud ning kardetakse tema elu pärast vangistuses.
Meeleavaldajad Tbilisis nõuavad Mihheil Saakašvili vabastamist, pärast naasmist kodumaale mullu oktoobris on endine president viibinud vangistuses, ta on pidanud mitu näljastreiki, tema tervis on halvenenud ning kardetakse tema elu pärast vangistuses. Foto: Zurab Kurtsikidze/EPA/Scanpix

Mis on läinud Gruusias valesti, et varem reformidega üleilmset kuulsust kogunud riik ei saanud sel suvel koos Ukraina ja Moldovaga kutset Euroopa Liitu? Demokraatia on sealmail teinud vähikäiku ning selle taga on ühe oligarhi ülemvõim kogu poliitika ja majanduse üle – nii tõdeti novembri alguses Tbilisis peetud Wilfried Martensi Keskuse, Konrad Adenauri Fondi ja Eesti Pro Patria instituudi seminaridel.

Rooside revolutsioon 2003. aastal tõi Gruusia presidendiks Mihheil Saakašvili, kelle juhtimisel viidi väga kiiresti ellu reformid, mis tekitasid Gruusiale Euroopa Liiduga liitumise perspektiivi. Venemaa ei tahtnud näha Gruusia liikumist oma kontrolli alt välja, mistõttu hakati lõunanaabrit kiusama nii majanduslikult kui ka igal muu moel, näiteks piirates ootamatult reisimisvõimalusi.

Sellele vaatamata riigi majandus kosus ning president Saakašvili alustas läbirääkimisi lääneriikidega, et saavutada võimalikult kiiresti Euroopa Liidu liikmelisus ning ühineda Põhja-Atlandi kaitsealliansiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles