Ilves: riik ei saa lasta end koondada

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves
Toomas Hendrik Ilves Foto: Heino Käos

Valitsus üritab eelarvet kärpides tagada, et meie riik ei läheks pankrotti ning saaks tehtud tulevikku vaatavad õiged otsused, ütles president Toomas Hendrik Ilves Paju lahingu 90. aastapäeva tähistamisel Tõlliste vallas.


«Otsused, mis kindlustaksid Eesti riigi eduka toimimise ka järgmisel aastal, 10 aasta pärast või 100 aasta pärast, tuleb teha täna,» rääkis Ilves.

«Just seepärast vaatavad valitsus ja riigikogu kriitilise pilguga üle tänavuse eelarve kulud, et teha vajalikud kärped ning kindlustada sellega, et riiki ei tabaks pankrot nagu on juhtunud mitmete ettevõtetega, kus töötajad on saanud koondamisteated. Riik ei saa lasta end koondada.»

Ilvese sõnul on maailma majanduskriis osutunud kardetust veelgi tõsisemaks. «Avatud majandusega väikest riiki nagu Eesti mõjutab selline tagasilöök väga suurel määral. Teisalt on just väikesel riigil võimalik kiirete, kuid läbimõeldud otsustega hullemat ära hoida ja panna alus homsele tõusule.»

Tuues paralleele iseseisvumisperioodi ja praeguse ajaga, märkis Ilves, et ka Vabadussõda oli Eesti jaoks raske aeg.

«Raskeid, ettepoole vaatavaid otsuseid, tuleb teha ka kõige keerulisematel aegadel. Ei saa jääda ootama paremaid aegu ja loota kindlale käele. Demokraatia ongi see kindlaim käsi iseseisvuse hoidmiseks,» rõhutas president.

Vabadussõja ühes ägedamas ja olulisemas heitluses ehk Paju lahingus sai surmavalt haavata sõja üks kangelasi, leitnant Julius Kuperjanov.

«Siin, Paju lahingu paigas on paslik meenutada, et Vabadussõja võitsime me just tänu inimeste kaasamisele ja usaldamisele, sellest tulenevale rahva tahtele hoida ja kaitsta oma maad,» sõnas riigipea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles