Siim Kallas ⟩ Martin Helme tahab võimule tõusta Lenini ja Hitleri meetodeid kasutades (109)

Siim Kallas
, riigikogu liige (Reformierakond)
Copy
Siim Kallas
Siim Kallas Foto: Tairo Lutter

Valimiste-eelne poliitiline areng näitab, et valimistel tuleb valida kahe suurema jõu vahel, kas Reformierakond või EKRE. Üks meist kahest teeb valitsuse, kirjutab riigikogu liige Siim Kallas (RE). 

Eks EKRE meeleavaldustega oleme hakanud harjuma. Tavapärased solvangud ja räuskamine ei varjanud suhteliselt hõredat ja värvikat publikut ega ka korraldajate ebakompetentsust.

Varsti juba neli aastat olen jälginud Martin Helme kui poliitiku isikut ja tegevust. Mõned isiklikud kokkupuuted on olnud ka varem.

Tegemist on targa ja võimeka poliitikuga. Temaga saab normaalses keeles rääkida, kusjuures see omavaheline rääkimine on inimlikult meeldiv. Temaga saab rääkida ka nii, et ta seda publikule maha ei müü, erinevalt tema isast, kellega rääkimisel peab olema väga ettevaatlik. Nii palju kui ma tean, peab ta ka sõna nendel (üsna harvadel) juhtudel, kui midagi koalitsiooni ja opositsiooni vahel kokku lepitakse. Selles osas on erinevus Keskerakonna juhtidega kolossaalne.

Ja ta on sajaprotsendiliselt põhimõttelage, erinevalt ka nii mõnestki tema erakonnakaaslasest. Mul on tema põhimõttelagedusest moraali seisukohalt täiesti ükskõik, küll aga tähendab see mulle, et ta on valmis mistahes käänakuteks, mistahes manöövriteks poliitikas, valmis kasutama mistahes meetodeid, kui amoraalsed need ka ei oleks. See teeb ta väga ohtlikuks vastaseks. Reformierakondlasi süüdistatakse elitaarsuses, aga kedagi nii ülbet ja elitaarset kui Martin Helme poliitikas ei ole. Aga ma ei pahanda.

Poliitikas on võimuahnus küllalt tavaline nähtus. Iseasi, milliseid meetodeid võimule tõusmiseks kasutatakse.

Demokraatlikus ühiskonnas on võimule tõusmiseks kindlad protseduurid.

On ka teine tee – Hitleri ja Lenini tee.

Martin Helme ehitab oma poliitilist liikumist üles inimestele, kes pole ühel või teisel põhjusel oma eluga rahul ja kes ei taha peeglisse vaadata, vaid süüdistavad oma hädades kõiki teisi. Hiljuti avaldasid endised reformierakondlased mitu pikka artiklit pahast Reformierakonnast ja süvariigist. Targad mehed, kelle ambitsiooni ei suutnud me rahuldada, sest nende enesehinnang oli nii pööraselt kõrge, et seda ei jaganud inimesed nende ümber. Kibestumus, teiste süüdistamine, ja leitakse tee EKREsse.

Inimesi, kes pole oma eluga rahul ja süüdistavad selles kõiki teisi, eelkõige Eesti Vabariiki, on minu hinnangul paarkümmend protsenti, üsna palju.

Manipuleerida selle seltskonnaga, see on Martin Helme meetod, milles ta on üksjagu edukas.

Martin Helme tahab järgmistel valimistel võimule tulla. See on loomulik ambitsioon.

Võimule tahame tulla ka meie, Reformierakond.

Kommentaarid (109)
Copy
Tagasi üles