TOOMAS ALATALU ⟩ Putin käitub kui Rooma keiser Nero (4)

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Ukraina päästetöötajad üritamas likvideerida Vene pommitamise tagajärgi Kiievis.
Ukraina päästetöötajad üritamas likvideerida Vene pommitamise tagajärgi Kiievis. Foto: STATE EMERGENCY SERVICE OF UKRAINE/Scanpix

Venemaa president Vladimir Putin on Ukraina sõjas kui Rooma keiser Nero, kes vaatas rahulikult pealt Rooma põlengut, leiab välispoliitika kommentaator Toomas Alatalu.

Sõda Ukrainas venib, laieneb ja süveneb. Peaosa selles on mõistagi ettevõetu vallandanud Vladimir Putinil ja tema Kremli kamariljal, ent nemadki muutuvad ja drastiliselt. Kogu maailma silme ees. Pealegi oli Kremlis kõik algusest peale kavandatud kui protsess, mille kohustuslik koostisosa oli propaganda live-teleshow. Seda oma rahvale, kes juba aastakümneid istub igal õhtul truult vilkuva ekraani ees, selmet käia vahel välismaal, et kuuldut-nähtut oma silmaga kaeda. Ent välismaadki on harjutatud jälgima telekanali Rossija kaudu, teadmaks seda, mis parasjagu on pähe karanud enda jutu järgi pea alati kõikidest pahadest ümbritsetud Moskval. Lisagem sedagi, et kõik teleekraanil Putini suust kõlav on hiljem loetav kremlin.ru internetileheküljel.

Kõnealust sõda või Kremli keeli täna rulluvat sõjalist erioperatsiooni silmas pidades tasub esimesena silme ette manada 21. veebruaril Venemaa kaitsenõukogu avalik istung, kus pealikut saatvas kiidulaulus eristus ka kergelt kõhklev «Nikolai Pavlovitš (Patruševi) grupp», millest ärritunud Pealiku lõpulauseks jäi «otsus tehakse täna» ja kaamera näitas tema lahkumist tagauksest. Kus ja kelle osalusel veel (?) see otsus sündis, pole selgunud tänaseni, ent kolm päeva hiljem oli suurem osa maailmast sõjas.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles