Toomas Alatalu ⟩ Teist maailmasõda jätkav Venemaa üritas Shanghais isolatsiooni murda (3)

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Toomas Alatalu
Toomas Alatalu Foto: Andres Haabu/Postimees

15.–16. septembril toimunud Shanghai koostööorganisatsiooni tippkohtumisel ei suutnud Xi Jingpingiga kohtunud Vladimir Putin üha süvenevat rahvusvahelist isolatsiooni muuta. Pigem surus Hiina selgi kohtumisel Venemaale peale oma nägemust uuest rahvusvahelisest maailmakorrast, kirjutab rahvusvaheliste suhete ekspert Toomas Alatalu.

Aeg-ajalt on Vene-Ukraina sõda nimetatud ka maailmasõjaks, sest kuigi sõditakse vaid Euroopas, on sõja põhjustatud sanktsioonide ja vastusanktsioonidega hõlmatud riike ja ettevõtteid kõikidel mandritel. Ukrainat toetavad suured rahvusvahelised ühendused alates NATOst ja Euroopa Liidust, Venemaa on Ukraina abistamise ja sanktsioonide pärast kuulutanud 52 riiki ebasõbralikuks ja neid on ka väljaspool Euroopat. Hetkel on sõda jätkuvalt arenemisjärgus ning mismoodi seda pärast lõppu tituleerima hakatakse, selgub alles pärast sõja lõppu.

Praegu võib oletada, et Vene-Ukraina sõja nimetamist kolmandaks maailmasõjaks välditakse seepärast, et toimuvat mitte üle dramatiseerida ja teravdada. Pealegi on osalised ise sõja algusest (s.o 2014. aastast) peale toimuvat pisendanud. Praegu räägivad Ukraina ja tema toetajad Venemaa agressioonist, ent kui Moskva 2014. aastal agressiooni alustades vältis samuti sõna «sõda» mainimist, oli Kiiev see, kes kuulutas oma vastutegevuse 15. aprillil 2014. aastal «terrorismivastaseks operatsiooniks» (ATO) ja selle toimumisala tsooniks (Zona ATO).

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles