Mateusz Morawiecki ⟩ Euroopa on valimas vale arengusuunda (10)

Mateusz Morawiecki
, Poola peaminister
Copy
Премьер-министр Польши Матеуш Моравецкий.
Премьер-министр Польши Матеуш Моравецкий. Foto: Посольство Польши

Sõda Ukrainas on paljastanud tõe Venemaa kohta. Need, kes keeldusid nägemast, et Putini riigil on tänapäeval imperialistlikud kalduvused, peavad silmitsi seisma tõsiasjaga, et Venemaal taaselustati 19. ja 20. sajandi deemonid: natsionalism, kolonialism ja totalitarism. Kuid sõda Ukrainas on paljastanud ka tõe Euroopa kohta. Paljud Euroopa liidrid lasid Vladimir Putinil end eksitada ja on nüüd šokis, kirjutab Poola peaminister Mateusz Morawiecki.

Vene imperialismi tagasitulek ei tohiks olla üllatus. Venemaa oli peaaegu kaks aastakümmet oma positsiooni otse lääne pilgu all aeglaselt üles ehitanud. Vahepeal jäi lääs aruka valvsuse säilitamise asemel geopoliitilisse uinakusse. Ta eelistas kasvava probleemiga varakult silmitsi seismisele selle mittenägemist.

Euroopa on praegu sellises olukorras mitte sellepärast, nagu oleks olnud ebapiisavalt integreeritud, vaid sellepärast, et ta keeldus kuulamast tõe häält. Hääl kostab Poolast juba aastaid. Poolal pole tõe monopoli, kuid meie presidendil Lech Kaczynskil oli õigus – nagu Kassandral, kes nägi ette Trooja langemist –, kui ta ütles aastaid tagasi, et Venemaa ei piirdu Gruusiaga ja küünitab rohkema poole. Ja ka teda ei kuulatud.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles