Edward Lucas ⟩ Vene turistid peaksid kodus püsima (2)

Edward Lucas
, kolumnist
Copy
Edward Lucas
Edward Lucas Foto: Albert Truuväärt /Scanpix//

Euroopa viimase 75 aasta kõige hullem sõda tundub Como järve kaldal kaugena. Baarides ja randades tunglevad muretud, kosmopoliitsed ja raha loopivad vene turistid. Ukrainlasi on ka, enamasti rasket tööd tegemas. Meie hotellis tööd rügav sõjapagulane veetis enne Itaaliasse põgenemist kuu aega keldris. Ta ütleb, et naudib värsket õhku ja üksindust, kui hilja õhtul koju jalutab, kirjutab kolumnist Edward Lucas.

Kui kaua veel peaksid venelased saama Euroopa puhkusereisidel lõbutseda? Eesti peaminister Kaja Kallas ütleb, et «Euroopa külastamine on privileeg, mitte inimõigus». Eesti on tühistanud venelastele välja antud viisad, kuid sajad tuhanded ületavad endiselt riigi maapiiri, kasutades teiste Euroopa Liidu Schengeni passikontrollivaba tsooni liikmete välja antud viisasid. See on kasulik ettevõtlusele, kuid kontrollimatu turistide sissevool tundub invasioonina. Mõni vene turist on mõnitanud Ukraina pagulasi ja postitanud seda sotsiaalmeediasse, suurendades meelepaha veelgi (Eesti otsis ühe sellise hurmuri üles ja saatis ta riigist välja). Venemaaga maapiiri omavad Soome, Läti, Leedu ja Poola tahavad samuti viisakeeldu, nii ka Taani. Saksamaa on tugevalt vastu. Õiguslik külg on üllatavalt komplitseeritud (erinevalt Covidi ajastust). Kuid Tšehhi Vabariik, kes oli esimene, kes venelaste reisimist piiras ja kelle käes on kord olla kuus kuud ELi eesistujariik, on võtnud Schengeni sanktsioonid 31. augustil toimuva välisministrite kohtumise päevakorda.

Oli ka juba aeg, ütleb Ukraina. Välisminister Dmõtro Kuleba sõnab, et venelastelt «tuleb ära võtta õigus ületada rahvusvahelisi piire, kuni nad õpivad neid austama». President Zelenskõi ütleb, et venelased peaksid «elama omaenda maailmas, kuniks nad oma filosoofiat muudavad».

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles