Juhtkiri Konflikt Taiwanil võib Ukrainale halba teha (13)

Postimees
Copy
Päeva karikatuur 
Päeva karikatuur Foto: Urmas Nemvalts
  • USA peab Hiinast üle olema, pikk vastasseis oleks Ukrainale halb
  • Venemaa võib sõjakaotusest päästa ainult teine sõda
  • Vene õiguse olemus taandub postulaadile «kõigepealt tapan, siis kuulutan tapetu kurjategijaks»

Selle nädala suurim pinge­kruvija on USA esindajate­koja 82-aastase spiikri Nancy Pelosi visiit Taiwanile. Ehkki on raske öelda, milliseid pöördeid USA-Hiina vastasseis sellega võtab, võime prognoosida arengute mõju meid kõige vahetumalt puudutavale Vene-Ukraina sõjale.

USA tähelepanu koondumine vastasseisule Hiinaga on ajal, mil Ukraina toetamine on jõudnud otsustavasse järku, kõike muud kui hea uudis. Keeruline on hoida tõhusalt mitut rinnet korraga.

Kui suurt kriitikat ka ei pälvinud USA lahkumine mullu Afganistanist, näeme nüüd, et Aasia süda ei saanud enam olla vaba maailma liidri peamine valupunkt, kus oma ressursse vaevata. Tõhus saab olla ka teisiti, näitas USA äsjane täpselt sihitud rünnak terroriorganisatsiooni Al-Qaeda juhi vastu Kabulis.

Ukraina vabastusrinne võib saada Pelosi visiidist hargnevate sündmuste näol nii halbu kui ka häid uudiseid. Kõige halvem olnuks aga see, kui Pelosi oleks viimasel hetkel saba jalge vahele tõmmanud. Kuid kui USA suudab Hiinale ja maailmale tõestada oma vankumatust, siis see on kahtlemata hea.

Oht, et Hiina-USA relvatäristamine jõuab kriitilisse eskalatsioonipunkti, ei kao siiski Pelosi maandumisega Taipeis. Pinge võimalik kasv võib Ukraina Ühendriikde vaatevälja keskmest välja lükata ja halvemal juhul võib edeneda Vene-Hiina avalik sõjaline koostöö.

Meenutame, et seni on USA juhtinud Ukraina toetajate koalitsiooni, andnud relvaabi ja võtnud vastu lendliisi seaduse, mis tagab Ukrainale pikaajalise sõjalise abi. Vähetähtis pole seegi, et eelmisel nädalal võttis senat ühehäälselt vastu otsuse, mis kutsub USA välisministeeriumi üles tunnistama Venemaa terrorismi sponsorriigiks.

Kremli «punkrielanikud» teavad, et kaugemale ette vaadates võib neid sõjakaotusest päästa ainult teine sõda, eriti USA kokkupõrge Hiinaga.

Kremli «punkrielanikud» teavad, et kaugemale ette vaadates võib neid sõjakaotusest päästa ainult teine sõda, eriti USA kokkupõrge Hiinaga.

Seni aga aetakse oma asja, võetakse vastu agressiivne meredoktriin ja kuulutatakse terroriorganisatsiooniks Ukraina Azovi pataljon. Tapmine ja pommitamine torkab ka vähem silma, kui maailm jälgib hinge kinni pidades, kuhu sõidab Pelosi ja mida teeb hiinlane Xi Jinping.

Eelmisel nädalal nõudis Vene rünnak Donetski lähedal üle 50 karjuvates tingimustes peetud Ukraina sõjavangi elu. Nende seas oli Mariupolis Azovstali terasetehases agressorile meeleheitlikku vastupanu osutanud mehi. Ehkki nad räägiti sealt mais elusalt välja, jäi nende elu Mordori meelevalda.

Vene ülemkohtu teisipäevane otsus Azovi pataljoni terroristideks kuulutamise kohta – aga just selle liikmed moodustasid Azovstali kaitsjate tuumiku – avab Vene õiguse olemuse. See avaldub koosmõjus reedel Olenivkas toime pandud sõjavangide massimõrvaga ja taandub postulaadile «kõigepealt tapan, siis kuulutan tapetu kurjategijaks».

Täpselt nii üritas FSB ümber käia ka Vene opositsioonijuhi Aleksei Navalnõiga.

Ja loomulikult tahab selline mentaliteet hävitada kogu reeglitepõhise maailmakorra. Selle korra läänelikult mõistetud aluseid testitakse praegu ka Taiwanil.

Igal juhul kui Pelosi delegatsiooniga Taipeisse jõudis, siis taevas maa peale ei langenud ja hiinlastele jäid vaid nende sajatused. Loodame, et nõnda ka jääb.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles