Garri Raagmaa Kus Eesti inimesed tegelikult elavad? (10)

Garri Raagmaa
, kolumnist
Copy
Garri Raagmaa
Garri Raagmaa Foto: Mailiis Ollino/Pärnu Postimees

Rahvaloendus sai 2021 lõpu seisuga tehtud. Eestis elab 1 331 824 inimest, mis on võrreldes 2011. aastaga 37 369 inimese võrra ehk 2,9% enam. Ja nüüd lisandus veel pea sama arv ukrainlasi. Eesti elanike arv on viimastel aastatel kasvanud ja korrigeerimist vajavad tumedates toonides maalitud varasemad prognoosid.

Seekordne rahva loendamine tehti kombineeritult ehk valdavalt registripõhiselt. See on IT-ühiskonnas ka igati mõistlik. Jätame ju riigiga suheldes maha tegevuse märke, mille alusel saab meie asukohti määrata. Aga justnimelt mitmuses – kohti. Sest suur osa inimesi, eriti jõukam ja mitmel moel mobiilsem rahvas tegutseb eri kohtades ja tarbib erinevaid ruume.

Siit saavadki alguse senise rahvastikuarvestuse probleemid. Inimene on jätkuvalt statistikas aheldatud ühe (püsielu)koha külge. Seda inimese vaba tahte alusel. Aga registrisse tehtud elukoha määratlus ei tähenda, et inimene antud kohas ka pidevalt elab. Määravaks saab kooli- ja lasteaiakoht, transpordisoodustus, aga ka isiklik sümpaatia või antipaatia koha või selle juhi vastu.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles