ARVAMUS ⟩ Erkki Bahovski: Venemaa tunneb surmahirmu ukrainluse ees (10)

Erkki Bahovski
, arvamustoimetaja
Copy
Erkki Bahovski
Erkki Bahovski Foto: TPM

Usuteadlane Elmar Salumaa küsib oma mälestustes 1940. aasta juunipöörde kohta, kas seda oleks saanud teha siiski «kainemalt ja mõistuslikumalt, hoidudes sammudest, mis äratasid hiljem võõristust ja pettumust isegi neis, kes esialgu teatud lootustega valmis olid kaasa minema uue ühiskondliku korra rajamiseks?» kirjutab toimetaja Erkki Bahovski.

Minagi olen üritanud musta stsenaariumina mõelda sellele, mis juhtuks siis, kui Venemaal õnnestuks Eesti uuesti okupeerida. Kas korduksid 1940.–1941. aasta sündmused koos eliidi vangistamise, tapmise ja inimeste massiküüditamisega või oleks võimalik ka mingisugune pehmem variant.

Ja ehkki eesti-soome kirjanik Sofi Oksanen visandas – enne Ukraina sõda küll –​ soometunud Euroopa kava, kus sõnavabadust ei oleks, aga elatustase oleks ikka läänelik (PM, 21.02), on Ukraina sõda teinud vägagi selgeks, et mingit pehmet üleminekut ei tuleks. Pehmele üleminekule ei viita Vene pommirahe Ukraina tsiviil­elanikele, nende küüditamine, röövimine ja puhuti ka vägistamine. Venemaa riikide ülevõtmise «tööriistakastis» pole lihtsalt muid võimalusi. Pealegi, kui Venemaa majanduslik võim kukub, siis ei jää Moskval alles ka nn pehme jõu võimalusi. Mis jääb alles, ongi vaid kõva jõud.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles