PUUSALT ⟩ Dr Viktor Vassiljev: Lukašenka kui trump varrukas (1)

Dr Viktor Vassiljev
Copy
Dr Viktor Vassiljev.
Dr Viktor Vassiljev. Foto: Remo Tõnismäe

Sõda kannab mõnedki patud maha. Igasugused jutud on lõppenud, kas Lukašenka ikka kvalifitseerub Valgevene seaduslikuks presidendiks. Nüüd on, moodsalt öeldes, uus narratiiv – kui riigipea suudab seadust enda järgi väänata, siis ongi seaduslik.

Kõnesolev isik on üldse selles kaardimängus kui trump varrukas. Ilmselgelt on Valgevene Putini pantvang, kasutusel vägede tagahoovi, hospidali ja surnukuurina. Aga päriselt sõtta ei lähe. Kas ignoreerib käsku või ootab sobivat hetke, et torud ühes või teises suunas keerata. Ju sellepärast progressiivne maailm Lukašenka isikut kommenteerimast hoidubki. Samas Putin, kes oma lähimaid kaasvõitlejaid ei lase lähemale kui 20 meetrit, julgeb Valgevene valitsejat nii kätelda kui kallistada. Vana luuraja põhimõte – hoia sõbrad kaugemal, aga võimalik vaenlane lähedal. Ja Lukašenkal oleks võita palju, kui valib õige poole.

Sanktsioonid Venemaale jäävad ja Valgevene saab lõviosa Euroopa väetiseturust. Koos masuudi, transiidi ja muu träniga. Lisaks vahendaja roll Vene ning ülejäänud maailma vahel – praegu loodab Putin Hiinale, aga Valgevene on Euroopale lähemal, lausa otsapidi sees. Hetkel ei saa Lukašenka endale mingeid järske liigutusi lubada, aga ime on juba seegi, et pole oma sõdureid ja tanke Ukrainasse saatnud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles