AK ⟩ Martin Ehala: ebainimlik on püüda kaitsta inimesi elu enda eest (39)

Martin Ehala
, arvamustoimetuse juht
Copy
Martin Ehala, Postimehe arvamustoimetuse juht
Martin Ehala, Postimehe arvamustoimetuse juht Foto: Eero Vabamaegi/Postimees

Arvamustoimetuse juhataja Martin Ehala kirjutab biopoliitikast ehk kuidas riik sekkub inimese tervise ja elu üle otsustamisesse.

Mida aeg edasi, seda tugevamaks on läinud ametlik ja avalik vastuseis inimeste isetegevusele oma elu ja tervisega seotud küsimustes. Märkamatult oleme ära andmas suveräänsust oma keha üle, loovutades kontrolli selle üle riigile.

Telli nädala põnevamate arvamuslugude ülevaade e-mailile

Liitu uudiskirjaga Arvamus

Martin Ehala

Hea näide on, kuidas vastsündinud lastele isikukoodide hankimine on muudetud Kolgata teeks, kui nende sünni juures, juhul kui see ei toimunud sünnitusmajas, polnud ametlikku meditsiiniasutuse esindajat – ämmaemandat või vähemalt kiirabi. Kuigi kodus sünnitamine ei ole Eestis seadusega keelatud, teevad sellegipoolest paljude asutuste ametnikud enda poolt kõik, et institutsionaliseerimata sünnitusi ei juhtuks, kuni vaikiva ähvarduseni, et riigi kontrollita ilmavalgust näinud lapsi ei arvata ühiskonna liikmeks.

Riigi sekkumine inimese elu ja tervise üle otsustamisse on biopoliitika. Mõiste võttis 1970ndate lõpus kasutusele Michel Foucault, hõlmates sellesse tegevusi, millega riik korraldab inimeste kui populatsiooni toimimist, puutugu see siis hügieeni, sündimusse, suremusse, sisse- ja väljarändesse või nakkushaiguste kontrolli.

Kommentaarid (39)
Copy
Tagasi üles