Jens Jaanimägi: andke noortele riigikogu valimistel hääl (2)

Jens Jaanimägi
, Noored Sotsiaaldemokraadid
Copy
Jens Jaanimägi
Jens Jaanimägi Foto: Erakogu

Riigikogu valimistel tuleks langetada valimis- ja kandideerimisiga, et noorte häält poliitikas rohkem arvestataks, kirjutab aktivist Jens Jaanimägi (SDE).

Eestis kannab 16-aastane noor kriminaalvastutust. Selles vanuses noorel võimalik teha aborti, abielluda, oma haridustee jätkamise üle otsustada ja osaleda ka kohaliku omavalitsuse valimistel. Aga sedasama noort, kel on õigus teha nii ulatuslikke otsuseid oma tervise, hariduse, elu ja ka kohaliku tasandi poliitika üle, ei usaldata aga kaasa rääkima meie enda riigi tuleviku asjus. Sel noorel puudub demokraatliku ühiskonna olulisim tööriist: valimisõigus.

2015. aasta mais muudeti Eesti Vabariigi põhiseadust ning langetati valimisiga kohalike omavalitsuste valimistel. Tänavu toimunud kohalike omavalitsuste (KOV) valimistel osalesid 16- ja 17-aastased noored valimistel juba teist korda. Neil viimastel KOV valimistel andis oma hääle 10 519 selles vanuses noort. Riigikogu valimistel aga jätab praegune põhiseaduslik kord need tegusad noored hääleta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles