AK ⟩ Mart Laar: vabaduse pööripäevast (9)

Mart Laar
, ajaloolane, ekspeaminister ja Eesti Panga nõukogu esimees
Copy
Lipu langetamine Pika Hermanni tornis 2019. aasta üldlaulupeo ajal 04.07.2019 õhtul
Lipu langetamine Pika Hermanni tornis 2019. aasta üldlaulupeo ajal 04.07.2019 õhtul Foto: Eero Vabamägi

Kõikide iseseisvat Eesti Vabariiki okupeerinud võõrvõimude ja ka varasemate valitsejate ühine eesmärk on olnud näidata, et me ei saa ise hakkama, kirjutab ajaloolane, ekspeaminister ja Eesti Panga nõukogu esimees Mart Laar.

Rääkides lahti Eesti riigi lugu, oleme tihti otsekui vabandades maininud, et ega me selle vältel enamasti päris vabad polnudki, vaid ikka mõne suurvõimu valitsemise all. Nagu see meie tänaseid tegematajätmisi õigustaks. Pealegi ei saa me nii enam rääkida. Sest selle aasta 29. novembril jõudis kätte päev, mil iseseisev Eesti on olnud niisama palju vaba kui okupeeritud: 18950 päeva. Sealt edasi saab meie iseseisvusaeg järjest pikemaks okupatsiooniajast.

Samas on aga viimase saja aasta vältel võõra võimu all veedetud aastakümned jätnud selge jälje. Nii nagu jättis jälje «700-aastane orjapõlv» – mis tegelikult ei 700-aastane ega ka orjapõlv olnudki – ja selle jooksul mõisatallis sisse pekstud arusaamine oma alaväärtuslikkusest, millest tekkinud foobiaid ja komplekse on Oskar Loorits värvikalt kirjeldanud. Pikalt kestnud mõisaorjuse tulemusena hävitati rahva seas igasugune iseotsustamise ja isetegemise julgus igatahes põhjalikult.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles