MAJANDUSELU ⟩ Prantsuse minister: meie strateegia on olnud kulutada ulatuslikult

Erik Aru
, toimetaja
Copy
Prantsusmaa eelarveminister Olivier Dussopt rõhutab, et tema kodumaa peab tegema eelarvepoliitikas struktuurseid muutusi ja vajab selleks pikaajalist strateegiat.
Prantsusmaa eelarveminister Olivier Dussopt rõhutab, et tema kodumaa peab tegema eelarvepoliitikas struktuurseid muutusi ja vajab selleks pikaajalist strateegiat. Foto: THOMAS SAMSON/AFP/SCANPIX

Täna Eestis kahepäevast külaskäiku alustav Prantsusmaa riigieelarve minister Olivier Dussopt rõhutab, et jätkusuutlik poliitika on selline, mis toetab majanduskasvu. Samas leiab ta, et Euroopa Liit peaks leevendama riigieelarvetele kehtestatud piiranguid.

Kõiki Euroopa riike ootab lähiaastail ilmselt ees järsk riigieelarvete koomaletõmbamine. Kui suurt kohanemist Prantsusmaa vajab?

Jah, loomulikult, kriisist väljudes peaks riigi rahandus naasma tavapärasemasse olukorda, seejuures toetume meie kasvustrateegiale ja kontrollime kulutuste dünaamikat.

Prantsusmaa strateegia on olnud kulutada ulatuslikult, vastavalt poliitikale «mida iganes see maksab», et toetada inimesi. Selleks on meil näiteks solidaarsusfond ettevõtetele, aga ka töötajate sundpuhkuse hüvitamise programm ja sotsiaalmaksuerandid ettevõtetele. Kui lisada veel meditsiinilised kulud, siis ulatus riigi kulude kogusumma 2020. aastal 70 miljardini ja 2021. aastal 71 miljardini. Samal ajal käibemaksulaekumine ja ettevõtete maksustatav tulu vähenes tunduvalt, mistõttu riigieelarve olukord halvenes. 2020. aastal oli puudujääk 9,1 protsenti ja loodame, et 2021. aastal saab see olema kaheksa protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles