NÄDALAKOMMENTAAR ⟩ Erkki Bahovski: kliima ja reaalpoliitika paralleeluniversumid (11)

Erkki Bahovski
, arvamustoimetaja
Copy
Erkki Bahovski
Erkki Bahovski Foto: TPM

Glasgow’ kliimakohtumine on pakkunud nüüdseks juba nii mõndagi. Ilusaid kokkuleppeid, aga ka loosungeid. Rootsi kliimaaktivist Greta Thunberg pakub onu Heinodele pidevalt ainest laussõimuks. Sõnaga, igaüks leiab Glasgow’st endale midagi, kirjutab arvamustoimetaja Erkki Bahovski. 

Rohepööre ja kliima ­soojenemine on tõsiasjad. Neid eitada oleks rumalus. Ometi eeldab kliima soojenemise vastu võitlemine senisest suuremat riikidevahelist koostööd. Selleks et maailm saaks 2050. aastaks kliimaneutraalseks, oleks vaja ilmselt sedagi, et riigid loobuksid palju rohkem oma suveräänsusest, allutaksid oma huvid globaalsetele eesmärkidele.

Aga seda ilmselt ei juhtu. Me näeme praegu kummalisi, kõrvuti eksisteerivaid paralleeluniversumeid. Ühes, selles kliima omas, teevad riigid omavahel koostööd, sest planeedi seisukord on tõsine ja peale koostöö muud lahendust ei ole.

Ent selles teises, reaalpoliitika universumis, käivad asjad teistmoodi. Esmalt muidugi tõdemus, et rahvusvaheliste suhete süsteemi ­iseloomustab anarhia. Puudub keskvõim, millel oleks sunnimehhanism tõrksate karistamiseks.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles