Björn Lomborg: kliimavõitluse mõju on olnud olematu (5)

Bjørn Lomborg
, mõttekoja Copenhagen Consensus president
Copy
Björn Lomborg, mõttekoja Copenhagen Consensus president
Björn Lomborg, mõttekoja Copenhagen Consensus president Foto: Emil Jupin

Meil on vaja palju tugevamat fookust rohelise energia uuringutele. Kui maailm suudaks uuendada rohelist energiat nii, et see muutuks fossiilkütustest odavamaks, lahendaks me globaalse soojenemise, kirjutab mõttekoja Copenhagen Consensus president ja Stanfordi Ülikooli Hooveri instituudi külalisteadlane Björn Lomborg.

Demonstreerides oma kliimaalast juhtpositsiooni enne eelseisvat ÜRO kliimatippkohtumist Glasgow's (COP26), räägivad suurriikide juhid taas kord ambitsioonikatest CO2 vähendamise eesmärkidest. Näiteks USA president Joe Biden on seadnud eesmärgiks luua 2035. aastaks CO2-saastevaba elektrisektor ja hiljemalt 2050. aastaks CO2-neutraalne majandus. Enamik rikaste riikide valitsusi on väljendanud samasuguseid ambitsioone.

Kahjuks on see eesmärk aga tõkestavalt kallis. Tuntud teadusajakirja Nature hiljutine uuring näitab, et 95-protsendiline vähendamine 2050. aastaks – peaaegu sama mis Bideni CO2-neutraalne majandus – läheks maksma 11,9 protsenti SKTst, mis on üle 11 000 praeguse väärtusega dollari igale ameeriklasele igal aastal.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles