REGIONAALARENG ⟩ Andres Rõigas: korjame maaelu ja regionaalpoliitika killud kokku

Andres Rõigas
, Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia teadur
Copy
Andres Rõigas elab oma talus ning on selle hooned ja aia kenasti üles vuntsinud. Nende pere käes on see paik olnud juba üle saja aasta.
Andres Rõigas elab oma talus ning on selle hooned ja aia kenasti üles vuntsinud. Nende pere käes on see paik olnud juba üle saja aasta. Foto: Elmo Riig/Sakala

Maale liigub nii rahvast kui ka raha. Aga mitte piisavalt. Kuidas riik saab suunata maaelu, tahab uurimist, selgitamist ja ennekõike terviklikumat toetamist. Regionaal- ja maaelupoliitika keskmesse tuleb tõsta maainimene, kirjutab loovettevõtluse teadur ja Mulgi valla volinik Andres Rõigas.

Eesti riigi äärealadel ringi sõites võib kohata mitmel pool aktiivset ehitustegevust. Maastikud ja maamajad näevad välja hoolitsetumad kui kunagi varem. Päästetakse taluarhitektuuri, millel laiem rahvuslik ja sümboolne tähendus.

Põliselanike kõrval loovad maapiirkondadele uut nägu uusasukad, kes mitmekesistavad võimalusi ja arusaamu. Tulijatel, olgu nad siis loomeinimesed või IT-valdkonnast, on sageli endal kaasas kõrge lisandväärtusega töökoht − kaugtööna. Uued inimesed panustavad külakogukonda oma oskusi ja teadmisi, aga aitavad oma uuspäritolu rõhutamisega kaasa hääbuvate kantide kuvandi parandamisele. Uuskogukonnad Karulas, Moostes ja taasärkavad külad Setos või Mulgis on korduvalt ületanud oma tegemistega uudiskünnise. Mis oluline, maaelu nimel võtavad sõna inimesed, kes reaalselt maal elavad ning probleeme ise kogevad. Ja mis veel olulisem, neid võetakse vahel linnaski kuulda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles