AK ⟩ Paavo Matsin: laul härra Tankikrahvist! (1)

Paavo Matsin
, kirjanik
Copy
Juri Ševtšuk DDT kontserdil Tallinnas 2019. aastal.
Juri Ševtšuk DDT kontserdil Tallinnas 2019. aastal. Foto: liiustratsioon: marek strandberg

Venemaal superkuulsa DDT lauljal Juri Ševtšukil on komme lugeda ka suurkontsertidel mõni päris nõudlik luuletus. Muide, teda tahtis ka rahvas 2012 esitada täitsa tõemeeli Putini asemikuks. Üks selline Ševtšuki esitatud luuletus rääkis Piiterist, kanalitest ja muust tõelisest ja ajatust nagu laulja laulud ning outfit tavaliselt. Ševtšuk on selline musta T-särgiga mužik, mitte mingi Kirkorov, tal on lihtsad riided, teinekord valge särk, tume jope, suits hambus, kuidagi vanamoodne. Ma ei oska välja tuua ta poliitilisi vaateid, aga laulu sõnum oli ühene: kallis rahvas, hoidke oma lähedasi ja ärge istuge FBs.

Samas on ta vägagi kriitiline, meelde tuleb kohe uuem laul FSB kindralist, kes kutsub muusiku jooma oma uhkesse majja, kus on jaapani sortiir ja juhtub nii mõndagi, vehitakse küll parteipileti ja relvaga, õhus ja öises palaganis on sorokinlikke-opritšniklikke motiive rohkem kui küll. Meelde tuleb ka kohe kirjanik Viktor Pelevini hunt-julgeolekutöötaja, kes düstoopilises Libalooma pühas raamatus tuleviku Moskvas ringi paarutab. Ma arvan suurel Ermitaaži-esisel sümfooniaorkestriga elitaarsel kontserdil mõni selline mees ikka kuulamas oli päris kindlasti. Ja peotuju sai ka rikutud ilmselt nii mõnelgi sellisel mängukindralil.

Arvan, et igasugu Eesti ühiskonnas tembutavate FB-varikujude asemel tulekski rääkida rohkem mõnest lihtsast sõdurist, lihtsast preestrist, kes lahkub mustade hõlmade lehvides üksi õhtusesse sügisesse, lihtsast medõest, kes peab praegu hirmsa kiiruga õppima keerulisi masinaid, üldse tuleks rohkem rääkida lihtsast lähedasest, kes iga päev su kõrval on ja aitab, ei rohkem ega vähem kui lihtsalt ellu jääda.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles