NÄDALA NÄGU ⟩ Facebooki müüride väristaja

Erik Aru
, majandustoimetaja
Copy
Frances Haugen
Frances Haugen Foto: Johan Elm

Facebooki ekstöötaja Frances Haugen andis tehnoloogiafirmasse skeptiliselt suhtunutele kindlust juurde, et neil on õigus.

Facebookil tuli sel nädalal lisaks ettevõtte teenuseid tabanud mitme tunni pikkusele katkestusele võidelda pikemas vaates ehk tõsisemagi ohuga, kuna sotsiaalmeediasse ammuilma kahtlusega suhtunud seadusandjad on lõpuks ometi leidnud tehnoloogiahiiglase endise töötaja, kes räägib täpselt sellist juttu, mida nad kuulda tahaksid.

«Olete 21. sajandi Ameerika kangelane,» ütles senaator Ed Markey. «Meie riik on teile tohutu tänu võlgu julguse eest, mida siin täna üles näitate.»

Need kiidusõnad polnud mõeldud mõnele kindralile või maadeavastajale, vaid 37-aastasele Iowa osariigist pärit naisele, kes veel mais töötas Facebookis algoritmide tootejuhina ühiskondliku terviklikkuse alal, sealhulgas demokraatia ja valeteabega seotud teemade vallas. Just selle ühiskondliku terviklikkuse ja ühiskonna liikmete vaimse tervise õõnestamist on Mark Zuckerbergi asutatud ettevõttele eri jõud juba ammuilma süüks pannud küll paremini, küll halvemini põhjendatult.

Nüüd tuli Frances Haugen, kes lekitas hulga sotsiaalmeediahiiglase dokumente ajalehele Wall Street Journal. Tema sõnad nii intervjuudes kui ka sel nädalal USA senati tarbijakaitse, tooteohutuse ja andmeturbe alamkomisjonis esinedes andsid Facebooki surmapattudes kahtlustanutele kindlust, et neil on kogu aeg õigus olnud.

Arvutiteadust ja ärijuhtimist õppinud Haugen ütles, et olukord Facebookis on märksa hullem kui teistes suurtes tehnoloogiafirmades, kus ta on varem töötanud, ning ettevõte on jõudnud moraalsesse pankrotti. Firmas ligi kaks aastat töötades nägi ta mitu korda, kuidas see, mis olnuks üldises hüvangus, polnud kasulik Facebookile, ja nende vahel valides kippus kaalukauss ikka viimasele poole kalduma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles